Verslag bezoeken NautaDutilh en Lauxtermann Advocaten, Loyens & Loeff en Stadermann Luiten Advocaten

Studiebezoek van de studenten Aansprakelijkheid & Verzekering
Erasmus School of Law

Lees de verslagen van de studiebezoeken aan de partners van de master Aansprakelijkheid & Verzekering.

NautaDutilh

Op maandag 26 november hebben de studenten van de master A&V het advocatenkantoor NautaDutilh in Amsterdam bezocht. Stijn Franken – partner bij NautaDutilh – gaf de studenten een college met als centraal onderwerp productaansprakelijkheid. Stijn Franken nam de studenten diep mee in de stof. Het college sloot goed aan bij de voorgeschreven literatuur die door de studenten bestudeerd moest worden, waardoor zij actief mee konden doen en denken tijdens het college. Naast informatie die aansloot op de voorgeschreven literatuur werd informatie gegeven die voor veel studenten nog onbekend was. Dit maakte het college zeer interessant. Na twee uur lang te hebben gesproken over productaansprakelijkheid, werd door NautaDutilh een lunch georganiseerd. De studenten hebben erg genoten van de heerlijke boordjes, sappen en stukken fruit. Hiermee werd de middag bij NautaDutilh afgesloten. De studenten hebben ontzettend genoten van het leuke en leerzame college!

Lauxtermann Advocaten

Nadat de studenten van de master A&V de heerlijke lunch van NautaDutilh achter de kiezen hadden, vetrokken zij naar Lauxtermann Advocaten in Amsterdam. Na een flinke wandeling werden zij bij Lauxtermann Advocaten hartelijk ontvangen door advocaten Martijn Lauxtermann en Wicher Bouman. Toen volgde een college over buitengerechtelijke kosten, proceskosten en wettelijke rente. Hoewel dit niet de meest spannende onderwerpen zijn, was het college erg leerzaam. De advocaten behandelden een aantal interessante zaken en gingen uitvoerig in op de grondslagen van de verschillende vorderingen. Na het college heeft Martijn Lauxtermann kort iets verteld over de verschillende rechtsgebieden waarin het kantoor is gespecialiseerd. De middag werd afgesloten met een borrel waarbij de studenten de medewerkers van het kantoor beter konden leren kennen en konden bevragen over het werken bij Lauxtermann Advocaten.

Loyens & Loeff

Op dinsdag 27 november 2018 stond voor de studenten van de master A&V een college op het programma bij Loyens & Loeff te Rotterdam. Na een warm welkom met koffie/thee en petit fours beet Merel van Asch – advocaat bij Loyens & Loeff – het spits af. Zij nam de studenten mee in de wondere wereld van het verzekeringsrecht, waarbij uitgebreid werd ingezoomd op de directe actie, subrogatie, de zorgplicht van de assurantietussenpersoon en de verschillende actoren die een rol spelen in het verzekeringsrecht. Na dit college was het tijd voor de goed verzorgde lunch met heerlijk belegde broodjes.

Vervolgens kregen de studenten een korte rondleiding door het gebouw. Zij kregen een uniek kijkje in de keuken van Loyens & Loeff. Daarna was het de beurt aan Mélanie van Ardenne-Dick – werkzaam bij AON – die met de studenten uitgebreid stilstond bij eigen gebreken, opzet(clausules), roekeloosheid en merkelijke schuld. Vooral het (onlangs) door de Hoge Raad gewezen ‘shaken-baby’-arrest maakte veel los bij de studenten en gaf de nodige stof tot nadenken.

Stadermann Luiten Advocaten

De laatste bijeenkomst van die week was bij Stadermann Luiten Advocaten op donderdag 29 november. Het onderwerp van de bijeenkomst was verkeersaansprakelijkheid. Eerst hebben de studenten een interessant college van advocaat Peter Knijp gevolgd. In dit college werd onder meer ingegaan op (de reflexwerking van) artikel 185 WVW, artikel 6:162 BW, overmacht en regels betreffende nieuwe soorten vervoermiddelen. Rechtspraak over verkeersaansprakelijkheid kwam tijdens het college uitgebreid aan de orde.

Daarna kregen de studenten een casus. De studenten werd in drie groepen verdeeld: rechters en twee groepen advocaten. De casus ging over een verkeerongeval tussen de bestuurder van een motorfiets en de bestuurder van een pedelec. Na bestudering van de casus en overleg was voor de groepen advocaten gelegenheid om ‘hun cliënt’ vragen te stellen over het verkeersongeval. Twee advocaten van Stadermann Luiten Advocaten speelden cliënt. Vervolgens hebben de studenten tijd gekregen om hun pleidooi voor te bereiden. Daarna volgde de zitting waarin door een aantal studenten het pleidooi werd voorgedragen en re- en dupliek werd gevoerd. Uiteraard werd de dag weer afgesloten met een gezellige borrel.

Studiebezoek van de studenten Aansprakelijkheid & Verzekering
Erasmus School of Law

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen