Wat kost studeren?

Studielasten

Studeren is een spannend avontuur vol nieuwe ontdekkingen. Maar studeren kost ook geld. Je betaalt collegegeld, moet studieboeken aanschaffen en wellicht ga je ook nog op jezelf wonen. Kortom, er zijn een heleboel kostenposten waar je als (aankomende) student rekening mee zal moeten houden. Wij hebben de meeste kostenposten voor je op een rij gezet en zullen aan het einde van dit artikel tot de slotsom komen: wat kost studeren nou eigenlijk? 

Let op: de onderstaande bedragen en berekeningen zijn de gemiddelden van de studenten uit 2021. Door inflatie kunnen de uitgaven op deze lijst op dit moment hoger liggen dan voorgaande jaren.  

Nibud Studentenonderzoek 

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het geldzaken. Sinds 2009 doet het Nibud kwantitatief representatief onderzoek naar de inkomsten, de uitgaven, het financiële gedrag en het leengedrag van studenten. De meest recente resultaten van dit Nibud-onderzoek komen uit 2021. Op basis van deze resultaten heeft het Nibud een overzicht opgesteld waarin de maandelijkse kosten van studenten in kaart zijn gebracht. Het Nibud Studentenonderzoek 2021 kwam destijds tot de conclusie dat de gemiddelde maandelijkse lasten voor een thuiswonende student rond de €605 liggen. Voor uitwonende studenten waren die gemiddelde maandelijkse lasten €1.031. 

Collegegeld: de basisinvestering 

Een van de grootste kostenposten bij studeren is het collegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Daarbij is het belangrijk dat je als student voldoet aan de door de overheid gestelde voorwaarden. Voldoe je namelijk niet aan die voorwaarden, dan betaal je het instellingscollegegeld. Dat bedrag is meestal hoger. Voor meer informatie over het collegegeld kan je onze pagina checken met allerlei praktische zaken over het collegegeld.

Bedenk dat deze investering niet alleen toegang geeft tot inspirerende colleges, maar ook investering is in je eigen toekomst.  

Levensonderhoud: van boeken tot boodschappen 

Naast het collegegeld zijn er nog andere kosten die je niet over het hoofd mag zien. Denk aan studiemateriaal, kleding en natuurlijk je dagelijkse boodschappen. Het is slim een realistisch budget op te stellen, zodat je goed kunt inschatten hoeveel je maandelijks nodig hebt.  

Aan Erasmus School of Law wordt gewerkt met acht blokken, die ieder vijf weken duren. Dat betekent dat je om de vijf weken nieuwe boeken zal moeten aanschaffen. Het studiemateriaal is echter ook te vinden in de Sanders Library. Op die manier kan je als student gratis gebruikmaken van het studiemateriaal op de universiteit. Let wel: dit materiaal mag enkel worden gebruikt in de Sanders Library. Het is dus niet mogelijk om de boeken te lenen.   

 Wonen in Rotterdam 

Het betalen van huur is vaak ook een van de grootste (maandelijkse) kostenposten. De huurprijs van een studentenkamer kan in Rotterdam al snel oplopen tot 500 euro per maand. Maak een weloverwogen keuze die past bij jouw financiële situatie. Een kamer in de stad is misschien duurder, maar het gemak en de ervaring kunnen het waard zijn.  

Bijbaantje: werkervaring én extra inkomsten 

Veel studenten kiezer ervoor om naast hun studie te werken. Een bijbaantje kan niet alleen zorgen voor extra inkomsten, maar ook voor waardevolle werkervaringen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en studie, zodat je van beide optimaal gebruik kan maken.  

Zorgverzekering 

Een goede gezondheid is cruciaal om optimaal van je studententijd te kunnen genieten. Zorg er dus voor dat je de juiste zorgverzekering hebt die aansluit bij jouw wensen en behoeften. De zorgverzekering dekt medische kosten, zoals huisartsenbezoeken, medicijnen en ziekenhuisopnames. Het is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten in Nederland, dus zorg ervoor dat je hier tijdig mee aan de slag gaat.  

De premies van de zorgverzekeringen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Gelukkig heb je als student in beginsel recht op zorgtoeslag, zodat je de kosten van de zorgverzekering (grotendeels of geheel) kan dekken. Sommige verzekeraars bieden speciale studentenpakketten aan die zijn afgestemd op de behoeften van studenten. Dat is toch mooi meegenomen.  

Studiefinanciering en lenen 

Studenten kunnen gebruikmaken van studiefinanciering. Deze studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de basisbeurs, aanvullende beurs, een lening en het studentenreisproduct (OV-chipkaart). Deze studiefinanciering wordt geregeld door DUO.  

Het is de moeite waard om je hier goed in te verdiepen en te kijken welke regelingen op jou van toepassing zijn. Check bijvoorbeeld de pagina van de Rijksoverheid om te kijken voor welke vormen van studiefinanciering jij in aanmerking komt.  

Concluderend kunnen we stellen dat studeren gepaard gaat met diverse kostenposten. Het collegegeld vormt een substantiële investering, waarbij het van belang is te voldoen aan de voorwaarden om het wettelijk tarief te hanteren. Het is raadzaam om alle regelingen goed te bestuderen en te begrijpen welke op jou van toepassing zijn. Hoewel studeren investeringen vereist, biedt het ook kansen voor groei en ontwikkeling, zowel op academisch als op persoonlijk vlak.  

Bekijk het bacheloraanbod van Erasmus School of Law. Mocht je vragen hebben over een van onze opleidingen, dan kan je contact opnemen met studievoorlichting@law.eur.nl. Mocht je een vraag hebben over de toelating van een van onze opleidingen, neem dan contact op met bachelortoelating@law.eur.nl

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen