The Big Con

Lezing en discussie over de consultancy industrie met Rosie Collington
Datum
dinsdag 3 okt 2023, 20:00 - 22:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Engels
Locatie

Erasmus Paviljoen

Tickets Voeg toe aan agenda

Heb je er ooit over nagedacht om na je studie de consultancy in te gaan? Het lijkt een leuke baan met een goed salaris en de mogelijkheid om iets goeds te doen voor de maatschappij. Maar wat als het helemaal niet zo goed is dat onze economie steunt op bedrijven als McKinsey of Deloitte? Kan dit innovatie en vooruitgang belemmeren of zelfs het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven en politici verminderen?

Consultants worden vaak gezien als een objectieve bron van expertise en kunnen. Daardoor is consultancy zowel een populair extern instrument geworden voor overheden en bedrijven als een lucratieve carrièrekeuze voor veel van de slimste studenten. Maar kan het ook gevaarlijk zijn om op externe bedrijven te vertrouwen voor hun kennis? Holt het onze regeringen niet uit? En hoe zit het met belangenverstrengeling? Kunnen consultants wel objectief zijn als zij zowel de tabaksindustrie als overheden adviseren?

Tijdens deze lezing en discussieavond verwelkomen we Rosie Collington om te praten over haar nieuwste boek The Big Con (mede geschreven door Mariana Mazzucato). Collington zal in discussie gaan met prof. dr. Martijn van der Steen over de beste manier om openbaar bestuur in te richten en welke rol consultancy daarin kan vervullen. Zijn er manieren zijn om de soms ongezonde relatie tussen consultancy en overheden/bedrijven te verbeteren?

Rosie Collington is promovendus aan het UCL Institute for Innovation and Public Purpose, waar ze onderzoek doet naar de politieke economie van outsourcing. Samen met Mariana Mazzucato schreef ze het boek The Big Con: How the Consulting Industry Weakens our Businesses, infantilizes our Governments and Warps our Economies (2022).

Prof. dr. Martijn van der Steen is hoogleraar bestuurskunde aan ESSB en associate-dean aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Hij is een vooraanstaand expert op het gebied van de institutionele logica van verandering en innovatie binnen het publieke domein. Hij heeft veel gepubliceerd over de verjonging van het openbaar bestuur en de invloed van media en publieke perceptie op zaken als het schandaal rond de kinderopvangtoeslag.

Dit programma wordt georganiseerd door De Dépendance en Studium Generale.

Meer informatie

Tickets: voor EUR-studenten gratis met promocode SG23  (neem je studentenkaart mee!)

Datum: Dinsdag 3 oktober 2023  
Tijd: 20:00-22:00 uur (inloop 19:30 uur)
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein
Moderatie: Geert Maarse

 

 

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen