Can We Build a Virtual Brain? Film Screening In Silico

With introduction by Dr. Mario Negrello (part of InScience on Tour)
Datum
dinsdag 23 nov 2021, 20:00 - 22:00
Type
Algemeen
Gesproken taal
English
Locatie

Erasmus Paviljoen, Woudestein

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

“In ten years, we will have built a virtual brain”. Dat beweerde neurowetenschapper Henry Markram in 2009 toen hij werkte aan het Blue Brain Project. De jaren vlogen voorbij en de EU investeerde zelfs 1 miljard euro in de opvolger: het "Human Brain Project" (HBP). Critici zien het HBP vooralsnog als een mislukking. Markram werd in 2015 zelfs van het project gehaald. Was het HBP vanaf het begin gedoemd te mislukken, meer gedreven door ego dan door wetenschap? Of is het echt mogelijk om het volledige menselijke brein te simuleren in een machine? In deze filmvertoning + introductie van In Silico kom je achter het antwoord.

Voor de documentaire In Silico volgde filmmaker Noah Hutton Markram's 10-jarige missie om het volledige menselijke brein te simuleren op supercomputers. Miljoenen euro's stonden op het spel, maar het HBP bleef zeer controversieel en wordt door sommigen als vruchteloos bestempeld. Wat ging er om in het hoofd van Markram tijdens dit project? In Silico is een verhaal over gedurfde voorspellingen en controversiële wetenschap, waar de grenzen tussen objectiviteit en persoonlijke ambitie vervagen.

De film zal worden ingeleid door dr. Mario Negrello, neurowetenschapper en assistant professor aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op brain mapping en computationele modellen van het brein. Dr. Negrello heeft het Human Brain Project vanaf het begin op de voet gevolgd en heeft een genuanceerde visie op het project, resultaten, en zwaktes. Hij zal zijn visie geven op de mogelijkheid van een 'computerbrein', Henry Markram, en de voortgang van het HBP.

Deze filmvertoning is onderdeel van InScience - International Science Film Festival Nijmegen en wordt georganiseerd door Studium Generale en InScience. InScience is een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa. Het programma bestaat vooral uit een overzicht van de beste wetenschapsfilms van het jaar. InScience biedt een breed programma, met lezingen, filmdebatten, Q&A's, ontmoetingen en exposities op het snijvlak van wetenschap en kunst. De 7e editie van InScience vindt plaats van 10 - 14 november 2021 in Nijmegen. 

Geïnteresseerd in meer InScience? Op Maandag 15 November vertoont Lantarenvenster de documentaire Citizen Nobel met een aftertalk door filosoof Yogi Henlin (Erasmus School of Philosophy).

 

Trailer In Silico

Meer informatie

Datum: 23 – 11 – 2021 
Tijd: 20:00 – 22:00 Inloop: 19:30 
Locatie: Erasmus Paviljoen, Woudestein 
Toegang: Gratis

COVID:
Voor dit programma vragen we alle bezoekers vriendelijk een coronatoegangsbewijs bij de ingang te tonen met de CoronaCheck-app of een uitgeprint formulier.

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen