Conferentie ‘Duurzaamheid – the next level’ – 31 mei 2018

Datum
donderdag 31 mei 2018, 12:00 - 18:00
Type
Congres
Gesproken taal
English
Kamer
Forumzaal en restaurant Van der Goot gebouw
Ruimte
Forumzaal
Gebouw
Van der Goot
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de EUR. De afgelopen jaren zijn grote stappen gezet, meer en minder zichtbaar. De vraag die nu voor ons ligt, is hoe we de komende jaren verder gaan. Wat zijn onze nieuwe duurzaamheidsdoelen in onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering? Over deze en andere vragen hebben studenten, medewerkers en academici zich gebogen tijdens de conferentie ‘Duurzaamheid – the next level’, die op 31 mei plaatsvond. Deze conferentie werd georganiseerd door het CvB in samenwerking met studenten uit de Universiteitsraad om input te generen voor de ambitie van de universiteit voor de komende jaren met betrekking tot duurzaamheid in onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.

"Attaining sustainability in the Anthropocene, the era in which humans influence the Earth system, requires us to rethink how we relate to the human-nature interface and how we understand the traditional divide between disciplines, into social and natural sciences. This requires considerable research investment in all disciplines. Yet, more is required. Importantly, we need to engage creative young brains and help them prepare for addressing the implications of the Anthropocene for human behavior. Sustainability and the challenges it presents should thus be part of all curricula, including those at the Erasmus University Rotterdam. The advent of the Anthropocene challenges me to get my head around its implications for international policy and law.”

Prof. Dr. Ellen Hey | Professor of Public International Law – Erasmus School of Law

“Education is key to scaling-up global sustainability efforts to create a safe and just operating space for humanity and achieving the Sustainable Development Goals. Students need to be equipped with the skills and knowledge to understand our sustainability challenges and have the attitude to create solutions.  The next level on teaching for EUR is to ensure it is providing specialized programmes for deep knowledge, while also mainstreaming interdisciplinary sustainability skills and knowledge across our curricula.”

Dr. Steve Kennedy | Associate Professor - Department of Business-Society Management – Rotterdam School of Management

Foto's

Video's

Op de dag van de conferentie presenteerden studenten een standbeeld van plastic. Het materiaal daarvoor hadden ze al verzameld na slechts twee uur struinen over de campus. Ook presenteerden studenten een video waarin ze uitleggen hoe het onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Sustainability | Statue of Plastic

Sustainability - The Next Level

Dit waren onze sprekers

 • Joris Putman (dagvoorzitter)

  Joris Putman is een Nederlandse ondernemer in duurzaamheid en uitvinder. In 2009 richtte Joris zijn mediaproductiebedrijf Green Dream Productions op om televisieprogramma’s voor jonge uitvinders te produceren. In 2012 en 2013 produceerde en presenteerde Joris twee seizoenen van het discussieprogramma Watt Nu? over de energietoekomst van Nederland. Met zijn bedrijf Antrojoule onderneemt Joris in duurzame projecten.

 • Derk Loorbach

  Derk Loorbach is directeur van DRIFT en hoogleraar in sociaaleconomische transities bij de ESSB. Derk is een van de grondleggers van de transitiemanagement benadering als nieuwe bestuursvorm voor duurzame ontwikkeling. Hij heeft meer dan honderd publicaties over dit onderwerp en is betrokken bij verschillende transitieprocessen binnen de overheid, het bedrijfsleven, de maatschappij en wetenschap.

 • Jan Rotmans

  Jan Rotmans was de eerste hoogleraar in Nederland die op klimaatverandering promoveerde. In 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities & duurzaamheid aan de EUR. Naast zijn wetenschappelijk werk wil hij ook een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving. daarvoor is een radicale omslag, een transitie, noodzakelijk.

 • Emma Clemens

  Emma Clemens is VN jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling. Als jongerenvertegenwoordiger spreekt ze veel jongeren over klimaatverandering en lobbyt ze voor meer (inter)nationale ambitie voor een leefbare toekomst. Naast haar bezigheden als jongerenvertegenwoordiger studeert ze International Economics en Rechtsgeleerdheid aan de EUR.

   

 • Jan Stoop (pitch)

  Jan Stoop is universitair hoofddocent Gedragseconomie bij de ESE. In zijn onderzoek focust hij op de externe validiteit van laboratorium- en veldexperimenten m.b.t. sociale voorkeuren. Hij initieerde het plan om de standaard voor de catering van het ESE personeel te veranderen: de standaard is nu plantaardig, en vlees/zuivelproducten kunnen apart besteld worden.

 • Jon de Ruijter

  Jon de Ruijter is, naast zijn functie als directeur Sport van de EUR, tevens verantwoordelijk voor alle "student-led" duurzaamheidsactiviteiten van de EUR. In een nieuw opgezette stichting worden alle duurzaamheidsprojecten zoals de Hub, het Erasmus Food Lab, de Thrift Hub etc. gefaciliteerd om het algemene bewustzijn rondom duurzaamheid op de campus te stimuleren.

 • Asmae Belhirch

  Asmae Belhirch is programmamanager Duurzaam van de gemeente Rotterdam. Zij is daarmee verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het "Programma Duurzaam 2015-2018" en "PLUS", de borging van deze aanpak binnen de gemeentelijke organisatie en bij externe partners, en voor de toekomstvisie van Duurzaam. Daarnaast draagt ze zorg voor de profilering van Duurzaam, en onderhoudt ze het (inter)nationaal netwerk met onder anderen de EU, C40, en G4.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen