EUR KINOsofie: Falling Down (1993) 35mm + Sjoerd van Tuinen (uitgesteld)

Universitair Hoofddocent
Begindatum

donderdag 18 jun 2020, 21:00

Einddatum

donderdag 18 jun 2020, 23:45

Locatie
KINO Rotterdam (Gouvernestraat 129-133, 3014 PM Rotterdam)
Luis Quintero

In 2020 lanceren ESPhil en KINO een nieuwe filmreeks: EUR KINOsofie. Verschillende ESPhil-hoogleraren kozen een van hun favoriete films, die zij van een filosofische inleiding komen voorzien. In deze editie wordt de film Falling Down (1993) getoond met een inleiding van Dr. Sjoerd van Tuinen.

Lang voor Breaking Bad en Joker was er Falling Down, de film waarmee Joel Schumacher (The Lost Boys, Batman Forever) in 1993 een Gouden Palm-nominatie pakte. De film heeft een diepe fascinatie voor een slachtoffer van de moderne stad, die zijn droom naleeft en wraak neemt op de maatschappij. Waar komt deze fascinatie in films vandaan? Wat zegt het over de huidige maatschappij en zijn egalitaire belofte van marktwerking, dat we keer op keer de loser-figuur als hoofdpersoon zien? Associate professor Sjoerd van Tuinen focust in zijn recente filosofische werk op de cultuur en politiek van cynisme en wrok, en gaat dieper in op deze vragen. Let op: 35mm presentatie, zonder ondertiteling.

Falling Down (1993)

12 juni 1991, Los Angeles, de warmste dag van het jaar. Een ontslagen medewerker van het Ministerie van Defensie staat door wegwerkzaamheden al de hele ochtend in de file. Hij besluit uit de auto te stappen en naar het huis van zijn ex-vrouw te wandelen, waar zijn dochtertje haar verjaardag viert. Maar met zijn nogal opvliegerige karakter wordt hij tijdens zijn wandeling opgehitst door alles wat in zijn ogen onrechtvaardig is in de maatschappij. Een agent van het LAPD die met pensioen gaat krijgt het op zijn laatste werkdag aan de stok met de gedurige man.

Kino