EUR KINOsofie: Werkmeister Harmonies (2000) 35mm + Ruud Welten

Begindatum

donderdag 12 mrt 2020, 21:00

Einddatum

donderdag 12 mrt 2020, 23:45

Locatie
KINO Rotterdam (Gouvernestraat 129-133, 3014 PM Rotterdam)

In 2020 lanceren ESPhil en KINO een nieuwe filmreeks: EUR KINOsofie. Verschillende ESPhil-hoogleraren kozen een van hun favoriete films, die zij van een filosofische inleiding komen voorzien. 

Deze reeks start met Béla Tarrs meesterwerk Werckmeister Harmonies (2000) op 35mm met een inleiding van Prof. Dr. Ruud Welten.

Werkmeister Harmonies (2000)

Dit anti-nationalistische meesterwerk uit 2000 is nog net zo actueel als 20 jaar geleden. Béla Tarr toont niet directe politieke ontwikkelingen, maar ontrafelt op briljante wijze het duistere onbewuste dat verantwoordelijk is voor een achterdocht die langzaamaan het leven in een communistisch dorp in Hongarije volledig ontregelt. Een geheimzinnige vrachtwagen komt het dorp binnenrijden: een sensationele walvis zal tentoongesteld worden. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met het dorp dat in de ban is van terreur, verraad en geweld. Prof. Dr. Ruud Welten zal de film inleiden vanuit een psychoanalytisch, Lacaniaans perspectief. Te zien op 35mm!

Inhoud

Een rondtrekkend circus strijkt neer in een Hongaars dorpje. De bewoners vergapen zich aan de belangrijkste attracties, zoals het opgezette skelet van een walvis en een geheimzinnige ‘Prins’, die als een ware demagoog de bevolking in zijn greep probeert te krijgen. De door de Prins gemanipuleerde massa ontketent een collectieve vernietigingsdrang die het stadje uiteindelijk naar de ondergang voert.

Kino