(GEANNULEERD TNO) Promotie B. (Björn) Schouten

Promotor

Prof. mr. dr. C.J. Loonstra

Promotor

Prof. mr. dr. A.R. Houweling

Datum
vrijdag 18 dec 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 18 december 2020 verdedigt B. Schouten zijn proefschrift, getiteld: ‘Wilful Misconduct and Deliberate Recklessness in Employment Law and Private Law’.

In het arbeidsrecht komen de begrippen ‘opzet’ en ‘bewuste roekeloosheid’ op verschillende plaatsen voor. Dezelfde of zeer vergelijkbare begrippen worden ook in andere deelgebieden van het privaatrecht gebruikt, zoals het verzekeringsrecht, het vervoersrecht, en het verkeersaansprakelijkheidsrecht. De begrippen worden echter niet overal op dezelfde manier uitgelegd. Dit roept de vraag op of de wijze waarop de begrippen ‘opzet’ en ‘bewuste roekeloosheid’ in het privaatrecht worden uitgelegd, intern consistent is met de wijze waarop deze begrippen in het arbeidsrecht worden uitgelegd. In het proefschrift wordt de uitleg van ‘opzet’ en ‘bewuste roekeloosheid’ in zowel het arbeidsrecht als in andere deelgebieden van het privaatrecht besproken. Daarbij komen de parlementaire geschiedenis, de literatuur en zowel de jurisprudentie van de Hoge Raad als de lagere jurisprudentie uitvoerig aan de orde. Vervolgens worden de bevindingen uit het arbeidsrecht en het privaatrecht aan de hand van drie gezichtspunten met elkaar vergeleken: terminologie, ratio en type rechtssubject. Daarbij worden de geconstateerde verschillen en overeenkomsten besproken en worden dwarsverbanden gelegd tussen de verschillende rechtsgebieden.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen