Hell, are those really the others? - An-Other Year

How has our interaction with others changed? Will it ever be the same?
Datum
woensdag 30 mrt 2022, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
English
Locatie

Erasmus Paviljoen

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

“De hel, dat zijn de anderen”. Deze welbekende uitspraak van Jean-Paul Sartre kunnen we bijna letterlijk nemen na de afgelopen jaren. Mondkapjes, afstand houden, thuiswerken, quarantaine. Onze omgang met anderen werd drastisch beïnvloedt en beperkt, en dat merken we nog steeds: geven we nog wel een hand? Pakken we liever een zelfscanner om anderen te vermijden? Nieuwe technologieën veranderden onze omgang met de ander al, maar sinds de crisis lijkt dit nog sneller te gaan. Zal onze relatie met de ander ooit weer hetzelfde zijn? Is deze voor altijd veranderd?

Op deze avond geven drie sprekers vanuit verschillende vakgebieden hun perspectief op de relatie tussen onszelf en de ander. Hunkeren we nu meer naar sociaal contact of is dit juist minder? Worden onze sociale cirkels kleiner of juist groter en speelt zich dit af in de kroeg of juist online? Zijn we eenzamer of juist meer saamhorig geworden? Verschilt dit per bevolkingsgroep? En hoe kunnen we de relatie met de ander versterken? Al deze vragen zullen de revue passeren bij An-Other year. Want: Het was een jaar zoals geen ander.

Samen met sprekers Eveline Crone, Ruud Welten en Zemzem Shigute Shuka kijken we hoe de relatie tot de ander is veranderd in de afgelopen jaren. Voordat we ons moesten afzonderen werd onze relatie met anderen namelijk ook al beïnvloedt door dingen als chatbots en zelfscanners. We komen steeds minder in contact met een ‘echte’ ander, en in het afgelopen jaar werd dit nog maar eens versterkt. We zullen bespreken wat de invloed is geweest van zowel deze nieuwe technologieën als de crisis op onze omgang met de ander. Ook stellen we de vraag: Is dit een gewenste ontwikkeling?

  • Prof. dr. Eveline Crone doet onderzoek naar de psychische effecten van de lockdown en zal ingaan op de lessen die we hieruit kunnen trekken. 
  • Dr. Zemzem Shigute Shuka zal vertellen hoe de Eritrese en Ethiopische diaspora in Nederland omging met de crisis. Wat kunnen we leren van hun saamhorigheid en zelfredzaamheid? Is onze visie op de ander cultureel bepaald?
  • Prof. dr. Ruud Welten, hoogleraar filosofie, zal de vraag benaderen vanuit een filosofisch oogpunt. De hel, zijn dat echt de anderen? 

Aan het einde van de avond gaan we met sprekers en publiek in discussie over de toekomst: hoe zal onze omgang met de andere eruitzien en wordt deze beter of slechter?

Meer informatie

Datum: 30 maart 2022
Tijd: 19.30 (19.00 inloop)
Locatie: Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein
Toegang: gratis

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen