The Iceman: de wetenschap achter de Wim Hof-methode

Datum
dinsdag 11 mei 2021, 12:30 - 13:30
Type
Lezing
Gesproken taal
Dutch
Locatie

Zoom

Kom ook! Voeg toe aan agenda

Twee uur in een bad met ijsklontjes zitten, in korte broek de Kilimanjaro beklimmen of onder ijs door zwemmen: Wim Hof - alias the Iceman - doet het allemaal. En alhoewel kou levensgevaarlijk kan zijn, stelt Hof dat iedereen kan leren om controle ui te oefenen op het immuunsysteem. Wat betekent dit voor de medische wetenschap? 

In deze lunchlezing staat het spanningsveld tussen onderzoek en, vaak nog ongefundeerde maar potentieel verstrekkende gezondheidsclaims, centraal. Kan de medische wetenschap deze beloftevolle claims, zoals minder vatbaarheid voor ziektes, daadwerkelijk onderschrijven? Wat zijn de medische effecten van de Wim Hof-methode - speciale ademhalingstechnieken, meditatie en gewenning aan koude – op het immuunsysteem? En hoe moeilijk is het om onderzoek te doen dat onder een vergrootglas ligt van sceptische collega’s en ‘believers’?

De wetenschap achter een medisch raadsel. Kan de mens bewust zelf controle uitoefenen op het immuunsysteem?
Dr. Matthijs Kox (Radboudumc) is biomedisch wetenschapper en assistent professor Intensive Care Geneeskunde. Hij doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar Wim Hof en zijn leerlingen.

Dit is de derde lunchlezing in een reeks over werkelijkheid, kennis en geloof, georganiseerd door de Academiecommissie MFVR en Studium Generale EUR. 
Na aanmelding krijg je een dag voorafgaand aan het programma een linkje waarmee je de lunchlezing bij kunt wonen.

Meer informatie

Datum: dinsdag 11 mei 2021
Tijd: 12.30 – 13.30 u
Locatie: Zoom
 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen