Inaugurale rede van Michel van der Wel

Spreker

Michel van der Wel

Datum
vrijdag 31 jan 2020, 16:00 - 18:00
Type
Inaugurele rede
Ruimte
Aula
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 31 januari 2020 aanvaardt Michel van der Wel zijn aanstelling als professor econometrie van macro-financiering met zijn inaugurele rede getiteld 'Silos Verbinden. Over de samenhang van de macro- en financiële-economie, en de rol van econometrie'.

Over het inaugurele rede

De crises van deze eeuw hebben benadrukt hoe verweven macro-economie en financiën in de praktijk zijn. Dit verband was afwezig in de meeste economische modellen. Dit leidde tot oproepen voor economen om uit hun gespecialiseerde silo's te stappen. Sindsdien is de literatuur over macro-financiering ontwikkeld, waarin de relatie tussen activaprijzen en economische fluctuaties wordt bestudeerd. In deze rede pleit ik voor een prominente rol van econometrie om de macro-financiële interactie te bestuderen.

Sleutelelementen zoals gemengde frequenties en de selectie van factoren kunnen worden opgenomen met behulp van recente econometrische ontwikkelingen. Ik bespreek enkele van de resultaten, zoals de schatting van ononderbroken evenwichtsmodellen voor macro-economische en financiële reeksen, evenals kenmerken van handel op financiële markten na macro-economische nieuwsberichten.

Tot slot bespreek ik de openstaande uitdagingen, waaronder het ontwikkelen van een rentecurvemodel op basis van macro-economische grondslagen, het modelleren van de manier waarop financiële markten op nieuwsberichten anticiperen en het ontwikkelen van een macro-financieringsmodel voor Europese obligatiemarkten rekening houdend met de grote heterogeniteit op het continent.

Over Michel van der Wel

Michel van der Wel is professor Econometrie van Macro-Finance bij Erasmus School of Economics. Zijn onderwijs en onderzoek richt zich op fixed income modeling, macro-finance, time series econometrics, financial econometrics, and applied econometrics.

Zijn onderzoek is gepubliceerd in verschillende tijdschriften op het gebied van economie, econometrie en financiën, waaronder het Economic Journal, Journal of Econometrics en het Journal of Financial Economics.

Meer informatie

For more information, please visit the website of Erasmus Research Institute of Management (ERIM).

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen