Leeskabinetlezing
Martin Michael Driessen over 'De Pelikaan'

Leeskabinetlezing: Martin Michael Driessen over 'De pelikaan'

Begindatum

woensdag, 24 jan 2018, 20:00

Einddatum

woensdag, 24 jan 2018, 21:30

Kamer
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein

Tijdens deze Leeskabinetlezing draait om 'De pelikaan': een gelaagd, compassievol verhaal over twee mannen in een naamloos Joegoslavisch dorp, die ondanks alles bevriend raken. Auteur Martin Michael Driessen zal spreken over zijn roman.

De Pelikaan - Martin Michael Driessen

Het verhaal

Plaats van handeling is een naamloos kustdorpje in Joegoslavië, waar twee mannen elkaar jarenlang afpersen zonder dat van elkaar te weten. Postbode Andrej eist anoniem een maandelijks bedrag van Josip, de beheerder van het plaatselijke kabelspoorbaantje. Josip op zijn beurt begint, eveneens anoniem, Andrej te chanteren, wanneer hij op bewijs stuit dat de ambtenaar geld verduisterde.

Maar terwijl tussen de twee een aarzelende vriendschap ontstaat én hun geboorteplaats tijdens de uitbrekende Balkanoorlog van een Joegoslavisch dorp letterlijk tot een Kroatisch dorp wordt gebombardeerd, groeit De pelikaan (ondertitel: ‘een komedie’) uit tot een subtiel en gelaagd pareltje. Een geestig en tegelijk compassievol verhaal over wederzijds afhankelijke mannen die elkaar én zichzelf bedriegen, en tergend langzaam hun ondergang tegemoet gaan.

Over de auteur

Martin Michael Driessen (Bloemendaal19 april 1954) is een Nederlands acteur, regisseur, vertaler en schrijver. Hij debuteerde in 1999 met de roman Gars, die genomineerd werd voor de AKO LiteratuurprijsZijn novellenbundel Rivieren uit 2016 werd bekroond met de ECI Literatuurprijs.