Is free will an illusion?

Lecture on the (non)existence of free will by dr. Lieke Asma
Datum
woensdag 25 jan 2023, 16:00 - 17:30
Type
Lezing
Gesproken taal
Engels
Locatie

Erasmus Paviljoen

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Vrije wil is een raadselachtig fenomeen. Wij mensen hebben de indruk dat we zelf al onze keuzes maken, maar in de wetenschap gaan er stemmen op die stellen dat onze handelingen slechts een rekensom zijn van persoonlijke eigenschappen, onbewuste associaties en hersenprocessen. Is alles al voor ons bepaald? Is vrije wil een illusie? En zo ja, wat moeten we met die informatie?

In de lezing Is free will an illusion? gaat Lieke Asma in op de verschillende stemmen in het wetenschappelijk debat rondom vrije wil. Wat is vrije wil eigenlijk en hoe doe je onderzoek naar zoiets ongrijpbaars? Hoe moeten we nadenken over de vrijheid van onze eigen keuzes en handelingen? Zijn mensen nog wel verantwoordelijk voor hun eigen acties in een gedetermineerde wereld?

Dr. Lieke Asma is filosoof en psycholoog. Ze promoveerde aan de VU Amsterdam op een proefschrift over wetenschappelijk onderzoek naar vrije wil en vorig jaar verscheen Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil, dat voor de Socratesbeker en de Hypatia-prijs genomineerd werd. Momenteel werkt ze aan de Munich School of Philosophy en doet ze onderzoek naar impliciete vooroordelen.

Meer informatie

Datum: Woensdag 25 januari 2023
Tijd: 16:00-17:30 uur (inloop 15:45 uur)
Locatie: Erasmus Paviljoen
Moderatie: Lenya Slierendrecht
Toegang: gratis

Georganiseerd door Studium Generale

Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen