Promotie A.E. (Amber) Hoek

Op dinsdag 20 april 2021 verdedigt A.E. Hoek haar proefschrift, getiteld: ‘Patient Education in the Emergency Department; Evaluation of methods, target groups, and costs of discharge instructions’.
Promotor

Prof.dr.ir. A. Burdorf

Co-promotor

Dr. P.P.M. Rood

Co-promotor

Dr. J.A. Haagsma

Datum
dinsdag 20 apr 2021, 10:30 - 12:00
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 20 april 2021 verdedigt A.E. Hoek haar proefschrift, getiteld: ‘Patient Education in the Emergency Department; Evaluation of methods, target groups, and costs of discharge instructions’.

Ontslaginstructies zijn een belangrijk onderdeel van de zorg op de spoedeisende hulp (SEH). Factoren zoals stress na een (acute) gebeurtenis voorafgaand aan een bezoek aan de SEH of beperkte tijd voor het geven ontslaginstructies kunnen een belemmering vormen voor het onthouden van ontslaginstructies. Dit kan leiden tot  verminderde therapietrouw, maar ook verminderde patiëntveiligheid na ontslag, of onnodige extra bezoeken aan ziekenhuis of huisarts.

De manier van het geven van ontslaginstructies heeft invloed op het onthouden van de instructies. Hoewel mondelinge informatie door een behandelend arts of verpleegkundige een belangrijk onderdeel blijft van de ontslaginstructie, is het geven van alleen mondelinge ontslaginstructies niet voldoende. Het toevoegen van een video of schriftelijke informatie aan de ontslaginstructies na een SEH bezoek liet veelbelovende resultaten zien. 
Ook voor een ‘simpel’ advies over het nemen van pijnstilling blijkt dat het onthouden van de ontslaginstructies door patiënten significant verbeterd als er ook schriftelijke informatie wordt meegegeven. Tot slot is er in dit proefschrift specifiek gekeken naar patiënten met licht traumatische hoofd-/hersenletsel (LTH) die op de SEH zijn gezien. In deze groep patiënten leidde het toevoegen van schriftelijke en/of video informatie aan de ontslaginstructies tot een toename in het gerapporteerde postcommotionele symptomen. Echter, het leidde ook tot minder extra bezoeken aan ziekenhuis en huisarts en een hogere patiënttevredenheid. 

Het toevoegen van schriftelijke of video informatie aan mondelinge ontslaginstructies leidt tot betere zorg voor de individuele patiënt en daardoor ook voor de zorg als geheel.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.