Promotie A.E. (Annelies) Kirkpatrick- de Weerd

Op dinsdag 30 maart 2021 verdedigt A.E. Kirkpatrick- de Weerd haar proefschrift, getiteld: ‘Blood Group ABO-Incompatible Kidney Transplantation ’.
Promotor
Prof.dr. R. Zietse
Co-promotor
Dr. M.G.H. Betjes
Begindatum

dinsdag 30 mrt 2021, 15:30

Einddatum

dinsdag 30 mrt 2021, 17:00

Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC

Op dinsdag 30 maart 2021 verdedigt A.E. Kirkpatrick- de Weerd haar proefschrift, getiteld: ‘Blood Group ABO-Incompatible Kidney Transplantation ’.

Bij niertransplantatie moeten de bloedgroep van de donor en de bloedgroep van de ontvanger passen. Vooral patiënten met bloedgroep O, die antistoffen hebben tegen bloedgroep A en B, worden in hun transplantatie mogelijkheden belemmerd door hun bloedgroep. Bij de toewijzing van een donornier van een overleden donor kan hier rekening mee worden gehouden door alleen binnen dezelfde bloedgroep te doneren. Bij levende donor niertransplantatie gaat dit niet, omdat meestal donor en ontvanger elkaar kennen: de donor met bloedgroep O die aan elke bloedgroep zou kunnen doneren, zal  de nier aan de bekende willen afstaan, wat de bloedgroep van deze ontvanger ook is. Daarom is de wachtlijst voor mensen met bloedgroep O en in mindere mate voor bloedgroep B langer dan die van mensen met bloedgroep A. Het is mogelijk om ‘door de bloedgroep heen’ te transplanteren door een behandeling voorafgaand aan de niertransplantatie met ‘immunoadsorptie’. Bij deze filtratie techniek worden de antistoffen tegen de bloedgroep verwijderd. Ook wordt er een extra afweerremmend medicijn gegeven. In 2006 vond de eerste zogenoemde ABO-incompatibele niertransplantatie plaats in het Erasmus MC. 
De studies in dit proefschrift laten zien dat het beter is ABO-incompatibel te transplanteren met een levende donor, dan te wachten op een overleden donor niertransplantatie. Andere bevinden zijn dat immunoadsorptie meer bloedingen geeft, dat deze immunoadsorptie niet herhaald hoeft te worden na de niertransplantatie, en dat de keuze voor het extra afweerremmende medicijn de grotere kans op afstoting flink beïnvloedt.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.