Promotie A.E.M. (Anna) Bastiaansen

Herkenning en behandeling van auto-immuun encefalitis: Focus op de oudere patiënt
Promotor
Prof.dr. P.A.E. Sillevis Smitt
Co-promotor
Dr. M.J. Titulaer
Datum
dinsdag 3 okt 2023, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

A.E.M. Bastiaansen verdedigt haar proefschrift op dinsdag 3 oktober 2023, getiteld: ’Herkenning en behandeling van auto-immuun encefalitis: Focus op de oudere patiënt‘.

Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:

Antilichaam-gemedieerde encefalitis, of auto-immuun encefalitis (AIE), is een relatief nieuwe ziekte-entiteit. Het eerste antilichaam werd ontdekt in 2000. De antilichamen herkennen extracellulaire eiwitten in het zenuwstelsel en dit zorgt voor de neurologische symptomen. De symptomen worden gekenmerkt door een subacuut begin (een snelle progressie van minder dan 3 maanden) van neuro-psychiatrische symptomen. Cognitieve achteruitgang is vaak aanwezig en kan sterk op de voorgrond staan van de klachten. Tegenwoordig is bekend dat het ziektebeloop minder heftig kan zijn en ook langzaam kan verlopen. Dit lijkt vooral het geval te zijn bij de oudere patiënt. Samen maakt dit dat AIE een neurodegeneratief dementie syndroom zou kunnen nabootsen. Daarom richt dit proefschrift zich op de herkenning en behandeling van de oudere patiënt met AIE, met nadruk op cognitieve symptomen en dementiesyndromen. Aan het eind van dit proefschrift wordt de behandeling van paraneoplastische neurologische syndromen (PNS) besproken. PNS hebben een sterke associatie met maligniteiten en de antilichamen reageren over het algemeen niet tegen extracellulaire antigenen maar herkennen intracellulaire eiwitten. Behandeling bij PNS is over het algemeen minder effectief in vergelijking met AIE en nieuwe therapieën zijn hard nodig. .

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen