promotie A.J. (Jorinde) Kortenbout

Supersnelle echografie van cerebrale doorbloeding in neonaten
Promotor
Prof.dr.ir. N. de Jong
Co-promotor
Dr.ir. J.G. Bosch
Co-promotor
Dr.ir. H.J. Vos
Co-promotor
Dr. J. Dudink
Datum
dinsdag 25 jun 2024, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

A.J. Kortenbout verdedigt haar proefschrift op dinsdag 25 juni 2024, getiteld:  Supersnelle echografie van cerebrale doorbloeding in neonaten

Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:

Hoewel de overlevingskansen van kwetsbare vroeggeboren zijn toegenomen, blijven deze baby’s kwetsbaar voor ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder hersenletsel. Storingen in de bloedtoevoer naar de hersenen spelen vaak een belangrijke rol in het ontstaan van dit hersenletsel. Het nauwkeuring kunnen meten en monitoren van de bloedtoevoer naar de hersenen is dan ook belangrijk voor het vroegtijdig opsporen van dergelijke verstoringen. Huidige methoden voor het in beeld brengen van de hersenbloedstroom zijn echter niet geschikt voor continue monitoring of bieden slechts indirecte informatie. Het onderzoek in deze thesis is gericht op de ontwikkeling en toepassing van high-frame-rate (HFR) echografie, een geavanceerde techniek die gedetailleerde visualisatie en kwantitatieve meting van bloedsnelheden in de hersenen mogelijk maakt. We hebben een innovatieve automatische methode ontwikkeld om uit HFR-echobeelden bloedsnelheden te meten. Met deze methode hebben we aangetoond dat het mogelijk is om zowel kwantitatief als visueel de hersendoorbloeding van vroeggeborenen en pasgeborenen die een grote operatie ondergaan, te monitoren. Dit is onderzocht in drie verschillende patiëntenstudies, waarbij we een vergelijking hebben gemaakt met conventionele klinische echografie. De resultaten suggereren dat HFR-echografie in de toekomst een waardevol hulpmiddel kan zijn voor de vroege detectie en interventie bij hersenletsel in kwetsbare pasgeborenen, en bijdraagt aan de verbetering van hun levenskwaliteit op lange termijn.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst zijn kinderen onder de leeftijd van 6 jaar niet toegestaan tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen