Promotie A. (Alberto) Quintavalla

Promotor

Prof.dr. K. Heine

Promotor

Prof.dr. E. Hey

Datum
woensdag 16 dec 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Gesproken taal
English
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 16 december 2020 verdedigt A. Quintavalla zijn proefschrift, getiteld: ‘Water: Conceptualisations, Regulatory Approaches and Scrutinising EU Water Law’.

Dit proefschrift draagt bij aan het beantwoorden van één belangrijk vraag – als we waterbeheer beschouwen als een gefragmenteerd concept, zouden we dan een geïntegreerde regelgevingsaanpak moeten gebruiken? Het antwoord is dat dit wel kan, maar dat we dit niet zouden moeten doen. Ondanks dat de integratie van waterbeheer het dominante paradigma geworden is onder waterdeskundigen, zijn de resultaten van deze aanpak gemengd. Integratie is geen wondermiddel voor waterbeheer want de integratie van waterbeheer functioneert alleen goed onder bepaalde omstandigheden. Dit proefschrift zal dit punt kracht bijzetten door het analyseren van waterbeheer in de Europese Unie en hierbij vooral de ‘Water Framework Directive’. Dit proefschrift reflecteert dus op de integratie van waterbeheer vanuit regelgevend oogpunt en concludeert dat de rol van integratie slechts klein is vergeleken met de centrale problemen in watermanagement. De nadruk in de literatuur op integratie is dus misplaatst.

Deze studie laat zien dat het succes van waterbeheer afhangt van fysieke en socio-culturele percepties die van plaats tot plaats en over verschillende tijdsperiodes kunnen variëren. Water is een complexe hulpbron waarvan in de wetenschap en in de maatschappij, veel verschillende conceptualisaties bestaan. Dergelijke conceptualisaties dragen niet alleen bij aan de manier waarop water als hulpbron bekendstaat, maar zijn ieder ook gebaseerd op verschillende legitimaties en zienswijzen op de manier waarop deze hulpbron moet worden beheerd. Hieruit kan geconcludeerd worden dat een enkele, unieke reeks van economische en juridische constructies die a priori zijn bedacht geen recht kunnen doen aan de veelzijdige sociale constructies op water als hulpbron.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen