Promotie A. (Amber) Blaauboer

Gemcitabine Resistance in Pancreatic Cancer: Challenging an old foe
Promotor

Prof. dr. C.H.J. van Eijck

Promotor

Prof. dr. L.J. Hofland

Datum
dinsdag 30 aug 2022, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Spatie
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag30 Augustus 2022 verdedigt A. Blaauboer haar proefschrift, getiteld: ‘Gemcitabine Resistance in Pancreatic Cancer: Challenging an old foe’.

Proefschrift in het kort:

Alvleesklierkanker is een zeer agressieve maligniteit met een slechte prognose. Operatieve verwijdering van de tumor, gevolgd door adjuvante chemotherapie, biedt de enige kans op genezing.

Jarenlang was gemcitabine de eerste keus chemotherapie. In de afgelopen jaren zijn er effectievere chemotherapieën, zoals met name FOLFIRINOX, bestudeerd in klinische studies. Deze nieuwe systemische behandelingen gaan echter vaak gepaard met ernstige bijwerkingen. Gemcitabine is minder toxisch en wordt daarom nog steeds aanbevolen aan patiënten met een matige of slechte lichamelijke conditie.

Suboptimale klinische effecten worden vaak gemeld bij patiënten die met gemcitabine worden behandeld en zijn voornamelijk te wijten aan moleculaire mechanismen, die op cellulaire niveau de opname en activering van gemcitabine en dus de algehele werkzaamheid ervan beperken.

In dit proefschrift onderzochten we het synergistische effect van interferon-bèta (IFN-β) en epi-drugs op de gemcitabine gevoeligheid van alvleesklierkankercellen. Hierbij hebben wij ons gericht op de expressie van genen, die betrokken zijn bij het transport en metabolisme van gemcitabine.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen