Promotie A. (Andrius) Plauška

Promotor

Prof.dr. J.G.G. Borst

Promotor

Dr. M. van der Heijden

Datum
dinsdag 9 feb 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 9 februari 2021 verdedigt A. Plauška zijn proefschrift, getiteld: ‘Sound Source Localization Mechanisms in Gerbil Medial Superior Olive’.

Weten waar geluiden vandaan komen biedt een duidelijk evolutionair voordeel. Om geluiden precies in het horizontale vlak te lokaliseren hebben wij beide oren nodig. Als geluid van bijv. links komt, komt het eerder bij je linker- dan bij je rechteroor aan. Onze hersenen gebruiken die verschillen in aankomsttijden van laagfrequente geluiden om uit te rekenen waar deze vandaan komen. Dit rekenwerk vindt plaats in de mediale bovenste olijfkern (MSO), die in de hersenstam ligt. MSO zenuwcellen zijn eenvoudig gebouwd: ze hebben maar twee dendrieten, die elk informatie van maar één oor ontvangen. Deze neuronen vuren als die signalen tegelijkertijd binnenkomen, wat betekent dat het verschil in aankomsttijd bij beide oren dan precies gecompenseerd wordt door een verschil in reistijd op de weg naar de MSO. 

In dit proefschrift is in Mongoolse gerbils, die goed laagfrequente geluiden  kunnen horen, onderzocht hoe MSO neuronen de informatie van beide oren verwerken. Uit onze metingen bleek dat MSO neuronen de signalen van beide dendrieten lineair optellen (1+1=2), maar dat de kans dat ze gaan vuren niet-lineair afhangt van de grootte van deze som (1+1 is >3). Verder bleek dat het verschil in reistijd tussen de oren waarschijnlijk in de hersenen, op de weg naar de MSO ontstaat, en niet in het binnenoor of de MSO. Het ophelderen van deze mechanismen kan waardevol zijn voor gehoorrevalidatie, bijvoorbeeld bij de verbetering van geluidslokalisatie bij dragers van een cochleair implantaat.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen