Promotie A. (Annemiek) Leeman

Promotor

Prof.dr. F.J. van Kemenade

Promotor

Prof.dr. H.J.C. de Vries

Co-promotor

Dr. W.G.V. Quint

Datum
woensdag 4 mrt 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 4 maart 2020 verdedigt A. Leeman haar proefschrift, getiteld: ‘Biomarkers in the Detection and Classification of Cervical and Anal Intraepithelial Neoplasia’.

Human papillomavirus (HPV) infecties zijn veelvoorkomend in zowel mannen als vrouwen en worden in de meeste gevallen binnen 2 jaar opgeruimd door ons afweersysteem. Wanneer de infectie niet wordt opgeruimd door het immuunsysteem, kan een infectie met een hoog-risico HPV type zorgen voor instabiliteit van het humane DNA wat kan zorgen voor cellulaire veranderingen die zorgen voor afwijkingen in de histologische morfologie van het epitheel. Dit wordt intraepitheliale neoplasie of ‘squamous intraepithelial lesion’ genoemd. Veel van deze laesies zijn productieve HPV infecties die spontaan in regressie zullen gaan wanneer deze niet worden behandeld, maar sommige zijn transformerende infecties welke progressie naar cervix of anus carcinoom kunnen vertonen wanneer zij niet worden behandeld. Identificatie van moleculaire verschillen tussen productieve laesies die mogelijk regressie zullen vertonen en vergevorderde transformerende laesies met een hoger risico op progressie naar kanker kunnen helpen bij het herkennen van patiënten die een behandeling nodig hebben en patiënten waarbij een behandeling niet noodzakelijk is. Dit proefschrift had als doel om biomarker expressie patronen te identificeren in cytologische en histologische monsters die verschillende gradaties van cervicale en anale laesies weergeven. Zulke biomarkers kunnen een belangrijke rol spelen bij het diagnosticeren van verschillende stadia van intraepitheliale neoplasie en het bepalen van het klinische beleid van patiënten met een risico op baarmoederhalskanker en anuskanker.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 13.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen