Promotie A. (Antonia) Proka

Promotor

Prof.dr. D.A. Loorbach

Co-promotor

Dr. M. Hisschemöller

Datum
vrijdag 5 mrt 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 5 maart 2021 verdedigt A. Proka haar proefschrift, getiteld: ‘Organising for Power Change: Transformative business models for the energy transition’.

Initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie komen overal op, in Europa en daarbuiten, en introduceren een grote diversiteit aan nieuwe manieren van organisatie in de energiesector. Duurzame energiegemeenschappen, Energy Service Companies, burgergestuurde energiecoöperaties, crowdfunding en peer-to-peer platforms, maar ook commerciële energieprojectontwikkelaars dragen allemaal op hun eigen manier bij aan de energietransitie die gaande is.

De vraag die zich opdringt is of hernieuwbare energie-initiatieven het energiesysteem als geheel kunnen transformeren. Mijn onderzoek analyseert en evalueert de impact van hernieuwbare energie-initiatieven op de energietransitie. Daarbij staat het vraagstuk van organiseren centraal. Technologische innovatie alleen, zonder te beschouwen wie profiteert en wie wordt uitgesloten, zonder te beschouwen wat er gewonnen wordt en tegen welke prijs, kan leiden tot een 100% hernieuwbaar energiesysteem met groter verlies aan biodiversiteit en verergering van sociale onrechtvaardigheid. Met mijn onderzoek wil ik bijdragen aan de overgang naar een ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig energiesysteem. De specifieke overkoepelende onderzoeksvraag die dit proefschrift richting gaf was:

Hoe kunnen we de rol en impact van hernieuwbare energie-initiatieven begrijpen in de context van bredere systemische veranderingen in het energiedomein en hoe kan deze impact vergroot worden?

Om deze vraag te beantwoorden heb ik een analytisch raamwerk ontwikkeld dat inzichten combineert over (op duurzaamheid gerichte) business modellen en duurzaamheidstransities. Ik introduceer het raamwerk van Transformatieve Business Modellen als een hulpmiddel om de bijdrage van een duurzaam energie-initiatief aan de energietransitie te analyseren en te overdenken, maar ook als een hulpmiddel om te navigeren en strategieën te ontwikkelen om deze bijdrage te vergroten.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen