Promotie A.V. (Alessandra) de Sousa Faria

Op donderdag 26 november 2020 verdedigt A.V. (Alessandra) de Sousa Faria haar proefschrift, getiteld: ‘The Crossroad of Phosphatase and Kinase Signaling in Cancer'.
Promotor
Prof. dr. M.P. Peppelenbosch
Promotor
Prof. dr. C.V. Ferreira-Halder
Co-promotor
Dr. G.M. Fuhler
Organisatie
Erasmus MC
Begindatum

donderdag 26 nov 2020, 15:30

Einddatum

donderdag 26 nov 2020, 17:00

Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Gesproken taal
English

Op donderdag 26 november 2020 verdedigt A.V. (Alessandra) de Sousa Faria haar proefschrift, getiteld: ‘The Crossroad of Phosphatase and Kinase Signaling in Cancer'.

Fosforylatie van eiwitten speelt een rol bij praktisch alle cellulaire processen. Nauwkeurige regulatie van kinasen, enzymen die een fosfaatgroep aan een eiwit bevestigen, en fosfatasen die deze fosfaatgroep weer kunnen verwijderen, is dan ook van cruciaal belang. De focus van dit proefschrift is de rol van reversibele fosforylatie in de verschillende aspecten die een rol spelen in kanker. In dit proefschrift wordt aangetoond dat activiteit en signalering via kinasen speelt een onverwachte rol in werking van sommige drugs. Daarnaast wordt duidelijk dat fosfatasen een belangrijkere rol spelen in de tumorigenesis dan eerder werd aangenomen. Deze enzymen dragen bij aan de tumorcelgroei, en de interactie van tumor cellen met bloedplaatjes. Daarnaast zijn deze enzymen ook actief in bloedplaatjes zelf, waar ze kunnen bijdragen aan tumorcel-geïnduceerde aggregatie. Het remmen van deze klasse van enzymen zou in de toekomst dan ook mogelijk een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de behandeling van tumoren en de comorbiditeiten daarvan.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.