Promotie A.W. (Abdul) Sharfo

Op dinsdag 23 maart 2021 verdedigt A.W. (Abdul) Sharfo zijn proefschrift, getiteld: ‘Evaluation and Application of Automated Treatment Planning in Radiation Therapy’.
Promotor
Prof.dr. B.J.M. Heijmen
Co-promotor
Dr.ir. M.L.P Dirkx
Begindatum

dinsdag 23 mrt 2021, 15:30

Einddatum

dinsdag 23 mrt 2021, 17:00

Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC

Op dinsdag 23 maart 2021 verdedigt A.W. (Abdul) Sharfo zijn proefschrift, getiteld: ‘Evaluation and Application of Automated Treatment Planning in Radiation Therapy’.

Geautomatiseerde behandelplanning is voorgesteld als een hulpmiddel om de kwaliteit van het radiotherapieplan aanzienlijk te verhogen en de planningswerklast te verminderen. In Rotterdam is Erasmus-iCycle ontwikkeld voor volledig geautomatiseerde multi-criterial optimalisatie (MCO) van intensiteitsprofielen en bundelhoeken. Erasmus-iCycle genereert voor elke patiënt één Pareto-optimaal plan. Voor elke tumorlocatie is een configuratie van het systeem nodig om ervoor te zorgen dat deze plannen ook klinisch relevant zijn.

In dit proefschrift werd geautomatiseerde planning met Erasmus-iCycle gevalideerd voor verschillende tumorlocaties door vergelijking met klinische handmatige planning en handmatige planning door een deskundige planner zonder tijdslimieten. In alle gevallen hadden automatisch gegenereerde plannen grote dosimetrische voordelen in vergelijking met handmatige planning. Geautomatiseerde planning werd ook met succes toegepast voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingstechnieken en voor 'bias-free' vergelijkingen van technieken.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.