Promotie B. (Behiye) Özcan

Looking at Diabetes from Different Angles
Promotor

Prof.dr. A.J. van der Lelij

Co-promotor

Dr. S.J.C.M.M. Neggers

Datum
woensdag 18 mei 2022, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op 18 Mei 2022 verdedigt B. Özcan haar proefschrift, getiteld: ‘Looking at Diabetes from Different Angles’.

Proefschrift in het kort:

Diabetes is een multifactoriële en complexe aandoening met grote consequenties voor de patiënt. Dit proefschrift brengt de complexiteit van dit ziektebeeld onder de aandacht door onderzoek te doen naar onder andere diabetes distress. Diabetes distress zijn de zorgen en frustraties die gerelateerd zijn aan het leven met diabetes.
Bij de behandeling van patiënten met diabetes mellitus wordt internationaal geadviseerd om persoonsgerichte zorg te leveren. De ene patiënt is de andere immers niet. Diabetes type 2 staat bekend als een ziekte met vele complicaties en is tevens een psychisch belastende ziekte met een grote impact op het dagelijks leven en welzijn van patiënten en naasten. In de studie is het voorkomen van diabetes distress onderzocht bij meerdere etnische minderheidsgroepen in Nederland. Verder is onderzocht of de relatie tussen etniciteit en diabetes distress verklaard kan worden door metabole factoren, leefstijl, cardiovasculaire risicofactoren en de aanwezigheid van diabetescomplicaties. De patiëntenpopulatie was ingedeeld in zeven etnische groepen: Kaukasisch, Aziatisch, Marokkaans, Afrikaans, Latijns Amerikaans, Turks en Surinaams-Hindoestaans. De patiënten met een migrantenachtergrond bleken meer last van diabetes distress te hebben, variërend van 10 % tot 32 %, dan de Kaukasiërs (6 %).

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen