Promotie C.A. (Caroline) Bulstra

The Last Decade of HIV? Reaching sustainable HIV control through improved epidemiological understanding and health systems innovations
Promotor
Prof.dr. S.J. de Vlas
Co-promotor
Dr. J.A.C. Hontelez
Datum
woensdag 12 apr 2023, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Kandidaat verdedigt haar proefschrift op woensdag 12 april 2023, getiteld: The Last Decade of HIV? Reaching sustainable HIV control through improved epidemiological understanding and health systems innovations.

Samenvatting: De hiv-pandemie is één van de meest verwoestende bedreigingen voor de volksgezondheid in de recente geschiedenis. Nadat het virus midden-20e-eeuw opkwam als een nieuwe ziekteverwekker onder de mens, verspreidde het zich razendsnel en infecteerde meer dan 79 miljoen mensen wereldwijd, van wie er 36 miljoen overleden aan de gevolgen van hiv en aids. Eind jaren negentig bereikte de hiv-gerelateerde sterfte wereldwijd een hoogtepunt, met jaarlijks meer dan 2 miljoen sterfgevallen. De pandemie was vooral ernstig in sub-Sahara Afrika, waar in veel landen meer dan 10% van de bevolking besmet was, en de hoge sterftecijfers zelfs leidde tot een lagere algemene levensverwachting. Echter, door wetenschappelijke doorbraken en een ongekende inspanning om de pandemie onder controle te krijgen, is de wereldwijde toegang tot een breed scala aan biomedische en gedragsinterventies voor hiv-preventie en behandeling aanzienlijk uitgebreid, waardoor het optimisme is gewekt dat het einde van de pandemie in zicht zou kunnen komen. Tegenwoordig heeft ongeveer 75% van alle mensen met hiv wereldwijd toegang tot levensreddende behandeling, zelfs in de armste landen van de wereld, en het aantal nieuwe infecties neemt enorm af. Tijdens een belangrijke bijeenkomst over hiv/aids in 2016 onderschreef de Verenigde Naties het ambitieuze doel de pandemie tegen 2030 te beëindigen. Hoewel er inmiddels aanzienlijke vooruitgang is geboekt, zijn er nog steeds veel obstakels om de pandemie duurzaam onder controle te krijgen. Dit proefschrift presenteert wetenschappelijk onderzoek naar de hiv-epidemiologie en gezondheidszorginnovaties, die zouden kunnen bijdragen aan het overwinnen van enkele van deze obstakels, en wellicht zouden kunnen zorgen dat we daadwerkelijk in het laatste decennium van de hiv-pandemie leven.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen