Promotie C.A. (Clare) Aitken

Promotor

Prof.dr. H.J. de Koning

Promotor

Prof.dr. F.J. van Kemenade

Co-promotor

Dr. I.C.M. de Kok

Datum
vrijdag 12 mrt 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 12 maart 2021 verdedigt C.A. Aitken haar proefschrift, getiteld: ‘Implementation of Primary hrHPV-based Cervical Cancer Screening in the Netherlands: Changes and challenges across the screening process’.

In Nederland wordt al meer dan dertig jaar georganiseerde baarmoederhalskankerscreening aangeboden. In 2017 vond een grote reorganisatie plaats van het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. De primaire screeningstest veranderde van cervicale cytologie naar hoog-risico humaan papillomavirus (hrHPV) testen. Naast veranderingen in de test zijn ook andere beleids- en organisatieveranderingen doorgevoerd.

Monitoring en evaluatie zijn essentieel om de impact van deze veranderingen op de kwaliteit van het programma te beoordelen. Daarom was dit proefschrift bedoeld om het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker als geheel te evalueren, evenals elke fase van het screeningsproces - opkomst, test en verwijzing en klinische zorg - met een bijzondere focus op de overgang van op cytologie-gebaseerde screening naar hrHPV-gebaseerde screening.

Uit ons onderzoek bleek dat één ronde van hrHPV-gebaseerde screening detecteerde meer afwijkende cervixlaesies dan één ronde van cytologie-gebaseerde screening, ten koste van meer vrouwen die onnodig naar de gynaecoloog werden verwezen. Desondanks vonden we dat het op hrHPV-gebaseerde programma kosteneffectiever is dan het op cytologie gebaseerde programma. We ontdekten dat er minder vrouwen hebben deelgenomen aan het hrHPV-programma in vergelijking met het cytologieprogramma. Bovendien ontdekten we dat het toevoegen van hrHPV-genotypering aan het programma het aantal onnodige verwijzingen zou verminderen. Ten slotte ontdekten we dat na verwijzing vanuit het op cytologie gebaseerde programma ongeveer een kwart van de laaggradige cervicale afwijkingen werd behandeld, ondanks richtlijnaanbevelingen om niet te behandelen. We bevelen voortdurende monitoring en evaluatie van het screeningsprogramma aan om ervoor te zorgen dat het kwaliteit van het programma blijkt hoog.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen