Promotie C.B. (Carmen) Schäfer

Op 26 oktober 2021 verdedigt C.B. Schäfer haar proefschrift, getiteld: ‘Neuronal Pathways for Cerebello-Cerebral Communication’.
Promotor

Prof.dr. C.I. de Zeeuw

Promotor

Prof.dr. F.E. Hoebeek

Co-promotor

Dr. Z. Gao

Datum
dinsdag 26 okt 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op 26 oktober 2021 verdedigt C.B. Schäfer haar proefschrift, getiteld: ‘Neuronal Pathways for Cerebello-Cerebral Communication’.

Dit proefschrift richt zich op het beschrijven van anatomische en functionele kenmerken van geselecteerde paden die het cerebellum, de thalamus, de sensorische cortex en de motorische cortex bedraden. We zoomen in op individuele hotspots van synaptische connectiviteit en beschrijven de anatomische en fysiologische kenmerken die de functie van een specifiek pad in het grotere netwerk van vastgenestelde hersenroutes bepalen. In Hoofdstuk 2 beschrijven we de fysiologische eigenschappen van corticale aandrijfsynapsen in sensorische thalamus en karakteriseren we hun eigenschappen in afwezigheid van het presynaptische structuur-eiwit Bassoon. In Hoofdstuk 3 evalueren we het convergentiepatroon van de primaire sensorische cortex en de cerebellaire outputkernen en suggereren we extra-thalamische gebieden als vergelijkers voor sensorische en cerebellaire informatie. In Hoofdstuk 4 beschrijven we de cerebellaire input in de individuele motorische thalamuskernen. In Hoofdstuk 5 laat zien dat de in Hoofdstuk 4 beschreven cerebellaire input convergeert met modulerende feedback van motorcorticale laag 6 in de ventro-laterale nucleus. Verder laten we zien dat de thalamo-corticale spike-overdracht kan worden vergemakkelijkt door zowel pauzes in cerebellaire activering als een verschuiving in de membraanpotentiaal via de input van de motorische cortex. In Hoofdstuk 6 beschrijven we hoe hyperactiviteit van de mTOR signaalroute, als gevolg van een dominant-actieve mutatie in het RHEB1 gen, een verbeterde axonale connectiviteit en hyperexciteerbaarheid van distaal verbonden neuronen induceert. In Hoofdstuk 7 richten we ons op de communicatie tussen de cortex en het cerebellum en karakteriseren we een nieuwe subpopulatie van corticospinale neuronen in de motorische cortex die een directe verbinding vormt met de cerebellaire kernen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 10.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen