Promotie C.E. (Carlos) Fúquene Retamoso

The Adoption of Environmental Strategies in Large Colombian Businesses
Promotor

Prof. dr. W.A. Hafkamp

Promotor

Prof. dr. B.J. Van Hoof

Promotor

Prof.dr. F.A. Boons

Datum
donderdag 2 dec 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 2 december 2021 verdedigt C.E. Fúquene Retamoso zijn proefschrift, getiteld: ‘The Adoption of Environmental Strategies in Large Colombian Businesses’.

Dit onderzoek verklaart het implementeren van milieustrategieën van grote bedrijven in Colombia. Grote bedrijven spelen een belangrijke rol in de globale milieuproblematiek, gericht op het beheersen van klimaatverandering en grondstof schaarste. In toenemende mate wordt er van ze verwacht dat ze deze milieu thema’s aanpakken. Echter bedrijven implementeren verschillende strategieën; sommige bedrijven richten zich vooral op het nakomen van milieu wetgeven, waar anderen nieuwe technologieën implementeren en proactieve strategieën toepassen zoals eco—ontwerpen, schoner produceren en industriële samenwerking voor afval hergebruik. Het begrijpen van de implementatie van milieustrategie in bedrijven is van belang om milieuproblematiek te beheersen, en om kosten kunnen besparen voor het naleven van milieuwetgeving. Deze kosten zijn kritisch in ontwikkelingslanden, waar de institutionele capaciteit om milieuwetgeving na te leven, vaak gelimiteerd is. Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar de implementatie van milieustrategieën in grote bedrijven in ontwikkelingslanden. Vandaar dat de onderzoeksvraag die ten grondslag ligt aan dit onderzoek, geformuleerd is als: “Welke factoren beïnvloeden de implementatie van milieustrategieën in grote bedrijven in Colombia?”.  Deel vragen onderzoeken; “Waarom grote bedrijven in Colombia milieustrategieën implementeren?” En “Hoe zij dit doen?”. 

Om deze vragen te beantwoorden heeft de onderzoeker een literatuurstudie uitgevoerd naar bestaande theoretische modellen die uitleg verschaffen over implementatie van milieustrategieën in bedrijven. De onderzoeker stelt een integraal analytisch model voor gebaseerd op drie verschillende, complementaire perspectieven zoals: institutionele theorie, middelen theorie en sociale betrokkenheid theorie. Het voorgestelde model benadrukt de verschillende dimensies van de implementatie van milieustrategieën in bedrijven doormiddel van het beschrijven van context variabelen over de marktwerking, het benadrukken van kosten en capaciteiten van bedrijfsmodellen, en het analyseren van waarden die besluitvorming van managers onderstrepen.

 

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, locatie campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 13.00 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen