Promotie C.E. (Christel) Hoeve

Medication Errors – Through the eyes of the regulator and governmental bodies
Promotor

Prof.dr. M.C.J.M. Sturkenboom

Co-promotor

Dr. S.M.J.M Straus

Datum
woensdag 28 sep 2022, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Spatie
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 28 September 2022 verdedigt C.E. Hoeve haar proefschrift, getiteld: ‘Medication Errors – Through the eyes of the regulator and governmental bodies’.

Proefschrift in het kort:

De focus van dit proefschrift ligt op medicatiefouten en hoe regulators hiermee omgaan. Het onderzoek laat zien hoe de Europese bijwerkingen bank EudraVigilance gebruikt kan worden om signalen van medicatiefouten te genereren. Eén signaal is verder onderzocht, namelijk meldingen van fatale uitkomsten in combinatie met vaccinatiefouten. Een systematische case-series analyse liet zien dat in slechts weinig gevallen de fatale uitkomst daadwerkelijk gerelateerd was aan de vaccinatiefout. Het onderzoek focuste vervolgens op maatregelen die regulators kunnen nemen samen met fabrikanten van geneesmiddelen om medicatiefouten te voorkomen. Het viel op dat veel risicominimalisatie plannen van fabrikanten medicatiefouten beschreven maar dat in maar weinig gevallen ook aanvullende maatregelen nodig waren om het risico op medicatiefouten te minimaliseren. Het absolute aantal waarschuwingen vanuit het Europees geneesmiddelen agentschap (EMA) over medicatiefouten is laag en geruststellend. We vonden een aantal factoren die relevant kunnen zijn tijdens een goedkeuringsproces voor nieuwe medicatie om medicatiefouten in de toekomst te beperken. We onderzochten verder in hoeverre voorschrijvers zich houden aan aanbevelingen om ziekenhuisopnames
door medicatiegebruik te minimaliseren. We zagen dat er nog steeds verbeteringen mogelijk zijn op een aantal specifieke gebieden: in het monitoren van elektrolyten, maagbescherming voor gebruikers van non-steroidal anti-inflammatory drug of aspirine met hoog risico op maagcomplicaties, betere monitoring van ouderen die benzodiazepines of glucocorticosteroïden gebruiken om fracturen te voorkomen, en het verbeteren van gebruik van digoxine/sotalol in oudere patiënten. Ons onderzoek liet ook zien dat LAMA monotherapie het risico op ernstige astmaexacerbaties verhoogt vergeleken met behandeling van LAMA samen met ICS zoals volgens de richtlijnen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen