Promotie C.L. (Cloë) Sparreboom

Promotor

Prof.dr. J.F. Lange

Promotor

Prof.dr. A. D'Hoore

Co-promotor

Prof.dr. J. Jeekel

Co-promotor

Dr. N. Komen

Datum
woensdag 11 dec 2019, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 11 december 2019 verdedigt C.L. Sparreboom haar proefschrift, getiteld: ‘New Clinical Perspectives of Colorectal Anastomotic Leakage‘.

Naadlekkage is thans de meest gevreesde complicatie na colorectale chirurgie. Dit proefschrift richt zich op de verschillende klinische aspecten van colorectale naadlekkage om de incidentie in kaart te brengen en om de gevolgen van deze postoperatieve complicatie te verminderen. Ondanks dat de uitkomsten na colorectale chirurgie de afgelopen decennia zijn verbeterd, is de incidentie van naadlekkage niet verminderd. Daarom is het van belang deze complicatie te benaderen met een integrale aanpak met oog voor zowel risico inschatting, chirurgische technieken en vroeg detectie. Uit dit proefschrift blijft dat vroege en late naadlekkage verschillende risicofactoren hebben, wat suggereert dat het verschillende entiteiten zijn. Bovendien is gevonden dat er meer naadlekkage is na een resectie van een rectumcarcinoom wanneer er binnen 4 dagen na het einde van de preoperatieve radiotherapie geopereerd wordt. Ook werd er gevonden dat de combinatie van CRP in het bloed en MMP9 in het drainvocht op dag 3 na de operatie voorspellend is voor naadlekkage.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 11.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen