Promotie C.M.M. (Carlo) de Wijs

De microdynamiek van muzikale innovatie. De geschiedenis en toekomst van het Hammondorgel
Promotor

Prof.dr. E.A. van Zoonen

Promotor

Prof.dr. C.J.M. van Eijck

Datum
donderdag 30 jun 2022, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Spatie
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 30 Juni 2022 verdedigt C.M.M. de Wijs zijn proefschrift, getiteld: ‘De microdynamiek van muzikale innovatie. De geschiedenis en toekomst van het Hammondorgel’.

Proefschrift in het kort:

De microdynamiek van muzikale innovatie beschrijft de geschiedenis van het Hammondorgel tegen de achtergrond van de hoofdrolspelers en technische, muzikale en maatschappelijke ontwikkelingen. De focus ligt daarbij op de bijzondere samensmelting van instrument, sound en technologie welke heeft geleid tot de overkoepelende onderzoeksvraag: Hoe is innovatie van het Hammondorgel tot stand gekomen en welke rol spelen daarbij individuele, sociale, technologische, economische en andere actoren? 

Het onderzoek bestaat uit een historisch en een actueel deel. In het historisch onderzoek wordt zowel de culturele en technologische biografie als de rol van de muzikanten die hierop van invloed waren gereconstrueerd. Het actuele deel omvat een reflectie op mijn professionele ontwikkeling middels een auto-etnografie, een serie laboratoriumsessies met muzikanten, docenten, de industrie en een visie op de toekomst. 

Door empirisch onderzoek is inzicht verkregen in de ontwikkeling van het Hammondorgel, maar ook meer algemeen in de microdynamiek van innovatie. Met behulp van de ANT (Actor-Netwerk Theorie, Latour), de innovatietheorie (Rogers) en een auto-etnografie zijn de ontwikkelingen van de wereld rondom het Hammondorgel beschreven.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen