Promotie C.P. (Chris) Teuwen

Promotor

Prof.dr. N.M.S. de Groot

Promotor

Prof.dr. A.J.J.C. Bogers

Datum
dinsdag 2 mrt 2021, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 2 maart 2021 verdedigt C.P. Teuwen zijn proefschrift, getiteld: ‘Dysrhythmia in Patients with Congenital Heart Disease and Exploring the Role of Bachmann’s Bundle in Atrial Fibrillation’.

Patiënten met congenitale hartafwijkingen (CHA) hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van ritmestoornissen, met name tachycardie. In het eerste deel van de thesis hebben we als eerste de ontwikkeling van boezemfibrilleren beschreven in patiënten met CHA. Aansluitend hebben we patiënt karakteristieken gevonden die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van boezemfibrilleren zoals het aantal atriale extraslagen op Holterregistraties. Verder hebben we gefractioneerde QRS complexen bestudeerd in relatie met ontwikkeling van (levensbedreigende) ventriculaire ritmestoornissen in patiënten met CHA. Tot slot beschrijven de chronologische volgorde van diverse ritmestoornissen in deze specifieke groep van patiënten.

In het tweede deel van de thesis, hebben we onze unieke hoge-resolutie epicardiale mapping techniek verricht gedurende openhartoperaties. In de thesis focussen we op Bachmann’s bundel, een bundel van parallel georiënteerde spiervezels bovenop het atriale septum welke als eerste in 1916 is beschreven. We hebben hier de potentiële rol onderzocht van Bachmann’s bundel bij de ontwikkeling van boezemfibrilleren. Allereerst beschrijven we een variatie in anatomie tussen patiënten en daarmee samengaand een variatie in elektrische activatie gedurende sinusritme. Tot slot hebben wij gevonden dat geleidingsstoornissen gedurende sinusritme over Bachmann’s bundel geassocieerd zijn met de ontwikkeling van boezemfibrilleren. Dit maakt Bachmann’s bundel mogelijk een potentiële target voor toekomstige behandelopties van boezemfibrilleren.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen