Promotie D.P. (Daniël) Hurkmans

Op woensdag 17 maart 2021 verdedigt D.P. Hurkmans zijn proefschrift, getiteld: ‘Personalizing Immunotherapy: Pharmacology and Treatment Selection in Metastatic Cancer’.
Promotor
Prof. dr. A.H.J. Mathijssen
Promotor
Prof. dr. J.G.J.V. Aerts
Begindatum

woensdag 17 mrt 2021, 15:30

Einddatum

woensdag 17 mrt 2021, 17:00

Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC

Op woensdag 17 maart 2021 verdedigt D.P. Hurkmans zijn proefschrift, getiteld: ‘Personalizing Immunotherapy: Pharmacology and Treatment Selection in Metastatic Cancer’.

Immunotherapie is een nieuwe manier van anti-kanker behandeling en neemt de laatste jaren een steeds belangrijkere plek in bij de behandeling van verschillende soorten tumoren. Immuun checkpoint remming is een vorm van immunotherapie en hebben als doel om de tolerantie van het immuunsysteem (afweersysteem) naar tumorcellen te doorbreken. Hierdoor worden tumorcellen weer herkend en opgeruimd door het eigen lichaam. Hoewel de geregistreerde immuun checkpoint remmers een overlevingsvoordeel oplevert, vergeleken met alternatieve therapie zoals chemotherapie, reageert maar een deel van de patiënten goed op deze vorm van therapie. Daarnaast heeft helaas een deel van de patiënten bijwerkingen, welke het resultaat zijn van een overactief en ontremd immuunsysteem. De centrale vraagstelling in dit proefschrift is om de anti-kanker behandeling met immuun checkpoint remmers te personaliseren. Oftewel, om de juiste patiënt op de juiste manier te behandelen. Hierbij is er ten eerste gekeken naar de farmacokinetiek van patiënten met gemetastaseerde (uitgezaaide) kanker. De farmacokinetiek omschrijft hoe een geneesmiddel zich in patiënten gedraagt en hoe verschillen tussen patiënten kan worden verklaard. Daarnaast beschrijft dit proefschrift verschillende onderzoeken naar de gerichte behandeling bij patiënten met gemetastaseerd longkanker en melanoom, dus hoe de juiste patiënt geselecteerd kan worden voor de juiste behandeling.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.