Promotie D.S. (Daphne) van Casteren

Op vrijdag 19 maart 2021 verdedigt D.S. van Casteren haar proefschrift, getiteld: ‘Clinical Manifestations of Sex Hormonal Influences in Migraine’.
Promotor
Prof.dr. A.H.J. Danser
Co-promotor
Dr. A. Maassen van den Brink
Begindatum

vrijdag 19 mrt 2021, 13:00

Einddatum

vrijdag 19 mrt 2021, 14:30

Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein

Op vrijdag 19 maart 2021 verdedigt D.S. van Casteren haar proefschrift, getiteld: ‘Clinical Manifestations of Sex Hormonal Influences in Migraine’.

Vrouw-specifieke geslachtshormonale factoren lijken bij te dragen aan een lagere drempel voor het krijgen van migraine aanvallen, wat het risico op menstruatie-gerelateerde migraine aanvallen verhoogt en wat de potentie van externe trigger factoren vergroot om aanvallen uit te lokken. Dagelijkse E-dagboek registraties zijn nodig om menstruatie-gerelateerde migraine aanvallen correct te definiëren en om betrouwbare maandelijkse migraine-gerelateerde aantallen te bepalen. Gebaseerd op E-Dagboekgegevens werd geconcludeerd dat menstruatie-gerelateerde migraine aanvallen langer duren, vaker terugkeren, gepaard gaan met een hogere hoofdpijnintensiteit en met verminderde pijncoping vergeleken met niet-menstruatie-gerelateerde aanvallen. Terwijl vrouwen vaker last hebben van bijwerkingen na de inname van triptanen dan mannen ten gevolge van een grotere blootstelling aan het medicijn, gebruiken zij vaker triptanen tijdens menstruatie-gerelateerde aanvallen dan tijdens niet-menstruatie-gerelateerde aanvallen. De lange duur van menstruatie-gerelateerde aanvallen met het grote risico op terugkeer van migraine verklaart mogelijk het verschil tussen mannen en vrouwen waarbij de kans op terugkeer van migraine na het gebruik van triptanen bij vrouwen groter is dan bij mannen.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.