Promotie E. (Evelien) Eenjes

Promotor

Prof.dr. D. Tibboel

Co-promotor

Dr. R.J. Rottier

Datum
woensdag 29 apr 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 29 april 2020 verdedigt E. Eenjes haar proefschrift, getiteld: ‘Airway Progenitor Cell Development and Function. Mimicking In vivo behavior In vitro’.

De oorzaak van congenitale longaandoeningen, zoals Congenitale Hernia Diafragmatica en Congenitale pulmonale luchtwegafwijkingen (CPAM), is vaak geassocieerd met een defect in de differentiatie van long voorlopercellen. Ook wanneer de longen volgroeid zijn, is het belangrijk dat luchtweg voorlopercellen goed functioneren om een homeostase van het luchtwegepitheel te behouden en aandoeningen aan de luchtwegen te voorkomen. Het behouden van de voorlopercel of het differentiëren naar andere luchtweg specifieke cellen, wordt gecontroleerd door intracellulaire veranderingen en extracellulaire signalering die aanwezig is in de niche van de voorlopercellen. Er is een overlap in de mechanismes van luchtweg voorlopercel functie tijdens ontwikkeling van de luchtwegen en homeostase en regeneratie van het luchtwegepitheel. In deze thesis, ontwikkelen en gebruiken we in vitro en in vivo modellen om de functie van transcriptiefactoren SOX2 en SOX21 te bestuderen in luchtweg voorlopercellen, beide tijdens ontwikkeling en regeneratie.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen