Promotie E.K. (Esmee) van der Ploeg

Groep 2 Innate Lymfoïde cellen en Cytotoxische T cellen in type-2 ontstekingsziekten
Promotor
Prof.dr. R.W. Hendriks
Promotor
Prof. dr. D.F.E. Huylebroeck
Co-promotor
Dr. R. Stadhouders
Datum
donderdag 29 feb 2024, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

E.K. (Esmee) van der Ploeg verdedigt haar proefschrift op donderdag 29 february 2024, getiteld: Groep 2 Innate Lymfoïde cellen en Cytotoxische T cellen in type-2 ontstekingsziekten.

Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:

Astma is een chronische ontstekingsziekte in de longen, gekarakteriseerd door luchtwegvernauwing. De huidige standaardbehandeling van astma omvat ontstekingsremmende corticosteroïden, wat bij veel patiënten effectief is gebleken. Een deel van patiënten reageert echter niet adequaat op de behandeling en deze presenteren zich met een vorm van corticosteroïd ongevoeligheid. Dit gaat doorgaans gepaard met het hebben van frequente exacerbaties. Een primair doel van astmaonderzoek is het beter begrijpen van de onderliggende oorzaken van therapieresistentie en exacerbaties, om uiteindelijk betere behandelingsopties aan te kunnen bieden aan patiënten met ernstige astma. Dit proefschrift richt zich op het aanpakken van deze centrale problemen door twee specifieke celtypen te onderzoeken: groep 2 innate lymfoïde cellen (ILC2) en CD8+ cytotoxische T-cellen (Tc). Omdat bekend is dat deze cellen het vermogen hebben om type-2 cytokines te produceren, veronderstelden wij dat ze belangrijke spelers kunnen zijn in de pathogenese van astma. De resultaten die in dit proefschrift worden gepresenteerd, bieden overtuigend bewijs voor zowel een belangrijke bijdrage van ILC2s en CD8+ T cellen in ernstige type-2 immunopathologieën, als een plausibele verklaring voor resistentie tegen corticosteroïden bij astma. Verder onderzoek naar de mechanismen die deze cellen aansturen, kunnen leiden tot nieuwe strategieën voor de behandeling van patiënten met ernstige therapieresistente chronische luchtwegontstekingen. Bovendien kunnen transcriptoomprofielen van immuuncellen die zijn verkregen na behandeling met steroïden en/of vitamine D een aanzienlijke bijdrage leveren aan de identificatie van nieuwe factoren die geassocieerd zijn met steroïderesistentie. Daarnaast dragen deze bij aan de ontwikkeling van nieuwe meetbare indicatoren voor de effecten van een behandeling.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen