Promotie E.M. (Elzo) Delhaas

Professor

Prof.dr. F.J.P.M. Huygen

Professor

Prof.dr. A. van der Lugt

Co-promotor

Dr. B.S. Harhangi

Datum
vrijdag 29 mei 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 29 mei 2020 verdedigt E.M. Delhaas zijn proefschrift, getiteld: ‘Intrathecal Baclofen Administration in Severe Spasticity’.

Spasticiteit ontstaat als gevolg van beschadigde hersenen of ruggenmerg. Voor de medicamenteuze behandeling wordt meestal baclofen in tabletvorm gebruikt. Door de zgn. bloed-hersenbarrière komt er weinig terecht op de plaats waar het moet werken. Als baclofen via een slangetje verbonden met een geïmplanteerde pomp in de vloeistofruimte rondom het ruggenmerg wordt toegediend (intrathecale toediening), wordt een veel krachtiger effect met minder bijwerkingen verkregen. Deze methode wordt toegepast bij ernstige vormen van spasticiteit. Als deze behandeling niet meer of onvoldoende werkt, dient uitvoerig te worden onderzocht of dit samenhangt met het toedieningssysteem of veroorzaakt wordt door een verslechtering van de aandoening of dat de patiënt tolerant is geworden voor de behandeling. In de praktijk wordt diagnostiek hiertoe vaak te weinig, te beperkt of te laat uitgevoerd. Dit is de aanleiding voor dit promotieonderzoek naar een verbetering van de behandeling bij het falen van de therapie. Samengevat zijn alle röntgenfoto’s van het geïmplanteerde toedieningssysteem onderzocht en is op basis hiervan is een checklist voor een juiste interpretatie ontwikkeld. Omdat delen van het toedieningssysteem niet zichtbaar zijn op een röntgenfoto, werd een methode ontwikkeld om met een lage stralingsdosis CT met 2D/3D-reconstructies het gehele toedieningssysteem zichtbaar te maken. Verder zijn 70 contrast CT- en 36 radioactieve procedures voor de evaluatie van de intrathecale medicatietoediening onderzocht en mogelijke verbeteringen besproken. Wanneer het falen van behandeling berust op een belemmering van de ruggenmergsvloeistof stroom, kon door herstel van deze circulatie weer effect worden bereikt. Tenslotte werd een spoedbehandeling van een bijzondere complicatie besproken.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen