Promotie E.T.A.M. (Elke) van Delft

Getting out of Line: Optimizing Rheumatology Referral From Primary Care Using
Promotor
Prof.dr. A.E.A.M. Weel - Koenders
Promotor
Prof. dr. J.M.W. Hazes
Co-promotor
Dr. D. Lopes Barreto
Datum
vrijdag 14 apr 2023, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda
Logo eshpm

Kandidaat verdedigt haar proefschrift op vrijdag 14 april 2023, getiteld: Getting out of Line: Optimizing Rheumatology Referral From Primary Care Using.

Samenvatting: Het bieden van de juiste zorg op de juiste plek is essentieel om de kwaliteit van leven van patienten met musculoskeletale klachten te behouden en te verbeteren. Voor patienten met non-inflammatoire klachten dient onnodig verwijzen naar dure ziekenhuiszorg te worden voorkomen. Voor patienten met een inflammatoir reumatische aandoening (IRD) is tijdige doorverwijzing naar een reumatoloog in de tweedelijnszorg juist belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met een passende behandeling.
We hebben laten zien dat de proportie van IRD in patienten verwezen naar de polikliniek reumatologie laag is. Meer dan 70% van alle verwezen patienten is onterecht naar dure reumatologische zorg verwezen, wat ons dus voor een uitdaging stelt.
Een mogelijke oplossing voor deze uitdaging is implementatie van een gestructureerd verwijsalgoritme. Op dit moment zijn er bestaande verwijsalgoritmen die hebben getoond een netto voordeel te hebben in het herkennen van IRD ten opzichte van standaardzorg.  Succesfactoren richting de implementatie van een dusdanig verwijsalgoritme omvatten een groot draagvlak, de mogelijkheid om bewustzijn en kennis over IRD te bewerkstelligen, en het organiseren van zorg waarbij de patient centraal staat. Om effici├źnt gebruik te maken van een dergelijk verwijsalgoritme zou het gebruikt moeten worden door huisartsen.
Een andere mogelijke oplossing is triage door een reumatoloog in de eerstelijns setting. We hebben laten zien dat de proportie van IRD diagnosen in verwezen patienten toeneemt wanneer deze vorm van triage wordt toegepast. Daarnaast zorgt het voor een vermindering van het zorggebruik, verbetering van kwaliteit van leven, en bleek triage meer kosteneffectief vergeleken met standaardzorg.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen