Promotie F. (Fatih) Incekara

Promotor

Prof.dr. M. Smits

Promotor

Prof.dr. M.J. van den Bent

Co-promotor

Dr. A.J.P.E. Vincent

Datum
woensdag 10 mrt 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 10 maart 2021 verdedigt F. Incekara zijn proefschrift, getiteld: ‘Imaging and Resection of Glioblastoma; in light of molecular markers’.

Dit proefschrift draagt bij aan de kennis over de waarde van beeldvorming en resectie van gliomen, in het bijzonder van  glioblastomen. We presenteerden veelbelovende resultaten over moleculaire voorspellingen van gliomen op basis van preoperatieve MRI scans met kunstmatige intelligentie. We toonden aan dat intraoperatieve echogeleide chirurgie vaker tot volledige tumor resectie resulteerde dan met standaard glioblastoom chirurgie, zonder daarbij patiënten te schaden in de zin van neurologische uitkomst, functionele status en kwaliteit van leven. We bevelen intraoperatieve echogeleide chirurgie aan in plaats van standaardchirurgie om een volledig veilige tumorresectie te bereiken. We hebben laten zien dat augmented reality potentieel nuttig was om glioblastomen op de operatiekamer te visualiseren en te lokaliseren in het kader van neurochirurgische planning.

Voorafgaand aan dit proefschrift, was volledige glioblastoom resectie al vaker geassocieerd met een betere prognose voor patiënten met een glioblastoom. We bevestigden deze associatie in moleculair gedefinieerde glioblastomen volgens de geupdate WHO 2016 classificatie. We hebben deze resultaten extern gevalideerd in een multicenter glioblastoom cohort en we voorspelden de overleving van patiënten met een glioblastoom met nomogrammen. Bovendien lieten we zien dat resectie van niet aankleurende tumor deel voorbij de grenzen van contrast aankleuring, dus supratotale resectie, potentieel bijdraagt aan een langere overleving bij patiënten met een glioblastoom. We moedigden verder onderzoek aan naar de veiligheid van het maximaliseren van glioblastoom resectie, vooral buiten de grenzen van contrast aankleuring.

Ten slotte deelden we toekomstperspectieven, waarin we verwachten dat nieuwe beeldvormende technologieën en kunstmatige intelligente zullen bijdragen aan onze kennis, diagnostiek en chirurgische behandeling van patiënten met een hersentumor. We hopen dat dit proefschrift nuttig zal zijn voor toekomstig hersentumoronderzoek, klinische zorg en voor patiënten met een hersentumor.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen