Promotie F. (Florance) Atrafi

Improving the Clinical Development of (Novel) Anticancer Drugs
Promotor

Prof.dr. A.H.J. Mathijssen

Co-promotor

Dr. M.P.J.K. Lolkema

Datum
woensdag 26 jan 2022, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op 26 januari 2022 verdedigt F. Atrafi haar proefschrift, getiteld: ‘Improving the Clinical Development of (Novel) Anticancer Drugs’.

Hoewel in de afgelopen decennia enorme vooruitgangen zijn geboekt in de behandeling van kanker, blijven nog steeds vele vormen van uitgezaaide kanker ongeneeslijk. Jaarlijks worden duizenden nieuwe antikankergeneesmiddelen ontwikkeld en getest. Echter laat maar een zeer beperkt percentage uiteindelijk effectiviteit zien en leidt tot registratie (ongeveer 7%). De reden waarom de meest onderzochte medicijnen in de patiënten geen effectiviteit laat zien is vaak niet duidelijk. Het kan te maken hebben met dat het geneesmiddel niet in de optimale dosis onderzocht is; een dosis hoog genoeg om de tumor te doden maar laag genoeg om geen ernstige bijwerkingen te geven. Dit proefschrift beschrijft een nieuw methode die veel beter in staat is om de maximaal getolereerde dosis van een nieuw antikankergeneesmiddel te schatten die in combinatie met een ander geneesmiddel wordt gegeven. Ook laat dit proefschrift zien dat door gebruik maken van chemotherapie (docetaxel) in nanoformulatie (CPC634), waarbij meerder deeltjes van chemotherapie in een groter deeltje verpakt worden, het geneesmiddel gerichter naar de tumor kan sturen en daar een hoge concentratie kan bereiken vergeleken dan wanneer het geneesmiddel niet in nanodeeltjes verpakt zijn. Deze bevindingen hebben de potentie om geneesmiddelen ontwikkeling  binnen oncologie te verbeteren.

De promoties vinden niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats. Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt. De ceremonie zal exact om 15.30 uur beginnen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen