Promotie F. (Floris) Kauer

Rotation, Velocity and Deformation Imaging in Hypertrophic Cardiomyopathy
Promotor

Prof.dr. F. Zijlstra

Co-promotor

Dr. M.L. Geleijnse

Datum
dinsdag 4 okt 2022, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 4 Oktober 2022 verdedigt F. Kauer zijn proefschrift, getiteld: ‘Rotation, Velocity and Deformation Imaging in Hypertrophic Cardiomyopathy’.

Proefschrift in het kort:

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een van de meest voorkomende erfelijke hartziekten. Op basis van bevolkingsonderzoek komt HCM bij 1 op de 500 mensen voor. HCM is een autosomaal-dominant overerfbare aandoening met een variabele expressiviteit en leeftijdsafhankelijke (en onvolledige) penetrantie. De klinische diagnose van HCM wordt gesteld door bevestiging van het fenotype d.w.z. een onverklaarde toename van de wanddikte van het linkerventrikel van het hart (≥15 mm bij volwassenen) zonder dilatatie van de linkerhartkamer met cardiale beeldvorming (meestal echocardiografie). Fenotype positieve patiënten kunnen verschillende patronen van LV-hypertrofie laten zien: een omgekeerde septale curvatuur of een sigmoïdale dan wel apicale type zijn beschreven. Familieleden met een ziekmakend gen (gendragers) maar zonder kenmerken van het HCM fenotype worden gezien als een nieuwe subgroep: genotype positieve-fenotype negatieve personen. Het risico op het ontwikkelen van HCM in deze subgroep is momenteel nog onbekend. In dit proefschrift onderzochten we de waarde van met speckle tracking echocardiografische (STE) bepaalde globale en regionale LV-rotatie en strain in HCM gendragers en HCM patiënten zowel in systole als in diastole.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen