Promotie F. (Francine) Gresnigt

Promotor

Prof.dr. P.H.B.F. Franses

Co-promotor

Dr. H.J.W.G. Kole

Datum
donderdag 20 feb 2020, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 20 februari 2020 verdedigt F. Gresnigt haar proefschrift, getiteld: ‘Identifying and Predicting Financial Earthquakes Using Hawkes Processes’.

Dit proefschrift is gericht op het identificeren en voorspellen van aardbevingen op de financiële markt (financiële crashes) gebruik makend van Hawkes processes. Modellen gebaseerd op Hawkes processen zijn voor het eerst gebruikt in de aardbevingsliteratuur. Hawkes processen matchen tevens het zelfexciterende kuddegedrag van investeerders rondom crashes, dat vergelijkbare kenmerken vertoont met het zelfexciterende gedrag van seismische activiteit rondom aardbevingen. Karakteristiek aan de processen is het clusteren van schokken in de tijd.  In dit proefschrift wordt een waarschuwingsysteem ontwikkeld dat een signaal aangeeft als er een crash aankomt binnen een handelsweek (hoofdstuk 2). Dit laat zien dat bekende en veel gebruikte volatiliteitsmoddelen niet alle informatie vatten die bruikbaar is om crashes te voorspellen. Hoofdstuk 3 richt zich op het testen van de specificatie van modellen gebaseerd op Hawkes processen. De focus ligt daarbij op het testen of schokken in de ene financiële markt effect hebben op schokken in de andere financiële markt (cross-excitatie). In hoofdstuk 4 worden voorspellingen van modellen zonder en met cross-excitatie effecten vergeleken. Dit laat zien dat het belangrijk is deze effecten mee te nemen. Hoofdstuk 5 richt zich op het schatten van niet-affiene Hawkes modellen met gebruik van de informatie in optieprijzen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, Campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 15.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen