Promotie F. (Frank) Weber

Primum Non Nocere: A heuristic approach to defining risks and improving safety in paediatric anaesthesia
Promotor
Prof. dr. R.J. Stolker
Promotor
Prof. dr. R.M.H. Wijnen
Datum
dinsdag 21 mrt 2023, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

F, Weber verdedigt zijn proefschrift op dinsdag 21 maart 2023, getiteld: ’Primum Non Nocere: A heuristic approach to defining risks and improving safety in paediatric anaesthesia‘.

Samenvatting:

Na bijna twintig jaren van bezorgdheid over de veiligheid van narcosemiddelen zijn er voldoende aanwijzingen dat ze niet per se schadelijk zijn voor de hersenen van jonge kinderen. Hoewel deze bevindingen in principe geruststellend zijn, zijn we ons nu meer dan ooit bewust van de risico's en uitdagingen van narcose bij kinderen. Toekomstige wetenschappelijke inspanningen zullen gericht zijn op het optimaliseren van bestaande anesthesie-concepten en het ontwikkelen van nieuwe technieken. 

Het bewaken en sturen van de bloodsomloop bij kinderen onder narcose staat op een kruispunt. De tijd dat de bloedsomloop uitsluitend op basis van de bloeddruk werd beoordeeld, behoort in de moderne kinderanesthesiologie tot het verleden. Nieuwe technologieën hebben hun intrede gedaan in de klinische routine en zijn steeds vaker te vinden in de protocollen van toonaangevende kinderziekenhuizen. 

De effecten van pijnstillers bij kinderen onder narcose kunnen door analyse van de hartslagvariabiliteit gemonitord worden. Met behulp van deze technologie kunnen wij geoptimaliseerde behandelconcepten ontwikkelen, gericht op het vermijden van enerzijds onvoldoende pijnbestrijding en anderzijds onnodige toediening van pijnstillers. 
Pasgeborenen die een operatie onder narcose behoeven zijn onze meest kwetsbare patiëntengroep. Zij vereisen een zeer geavanceerde kinderanesthesiologische expertise, met bijzondere aandacht voor de zuurstofvoorziening van de hersenen en het vermijden van stress. Voldoende pijnstilling is ook essentieel en draagt aanzienlijk bij tot een goed herstel.  Meer veiligheid voor de patiënt betekent ook meer veiligheid voor het hele team dat bij een operatie betrokken is, aangezien het risico van een ernstige complicatie die tot een "second-victim" fenomeen leidt, kleiner wordt.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen