Promotie F.W. (Folkert) Mulder

Nieuwe vormen van leiderschap: Leiden in meervoud, meervoudig leiderschap
Promotor
Prof.dr. S.R. Giessner
Co-promotor
Dr. B. Koene
Datum
vrijdag 1 mrt 2024, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

F.W. (Folkert) Mulder verdedigt zijn proefschrift op vrijdag 1 maart 2024, getiteld: Nieuwe vormen van leiderschap: Leiden in meervoud, meervoudig leiderschap.

Hieronder volgt een korte samenvatting van het proefschrift:

Nieuwe vormen van leiderschap
Leiden in de meervoud, meervoudig leiderschap

Mijn onderzoek gaat het veranderende paradigma van leiderschap. Traditioneel wordt leiderschap in de context geplaatst van een hiërarchische structuur, met een enkele leider aan de top die volgers leidt. Echter, steeds meer organisaties bewegen zich weg van dit model naar minder hiërarchie. Ondanks de bestaande literatuur over de verschuiving in leiderschap, blijft er een opmerkelijke leemte, vooral met betrekking tot de praktische toepassing en de daadwerkelijke opkomst ervan. In ons onderzoek richten we op de praktische toepassing van meervoudig leiderschap.
Een belangrijk aandachtspunt van ons onderzoek is de manifestatie van meervoudig leiderschap in professionele sportteams. Gezien de intense teamdynamiek en prestatiedruk in de sport, worden de nuances van meervoudig leiderschap meer expliciet gemaakt. Spelers in deze setting zijn sterk onderling afhankelijk, wat leidt tot het ontstaan van verschillende leiderschapsstijlen, inclusief meervoudig leiderschap. Deze dynamiek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven en non-profitorganisaties over hoe te leiden in een steeds complexere wereld. Voortbouwend op onze inzichten in meervoudig leiderschap, gaat onze studie dieper in op de overgang van conventionele hiërarchische modellen naar meer verticale leiderschapsperspectieven.
Aangespoord door deze bevindingen, hebben we ons onderzoek verbreed naar intergroep leiderschap, met als doel ons begrip te verdiepen van hoe leiders andere leiders begeleiden. Hoewel dit onderzoek aanvullend is op onze primaire focus op meervoudig leiderschap, biedt het waardevolle perspectieven en legt het verbanden met het bredere thema van leiderschap in pluralistische settings.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen