Promotie H.P. (Heta) Patel

Spatiotemporal Analysis of Transcription Dynamics
Promotor

Prof.dr. B. van Steensel

Co-promotor

Dr. T.L. Lenstra

Datum
donderdag 26 jan 2023, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

H.P. Patel verdedigt haar proefschrift op donderdag 26 januari 2023, getiteld: ’Spatiotemporal Analysis of Transcription Dynamics‘.

Samenvatting:

Cellen zijn de basiseenheid van het leven en alle informatie die nodig is om een cel op te bouwen en in stand te houden staat beschreven in het genetisch materiaal van de cel: het DNA. Het proces waarbij informatie uit DNA-segmenten (genen) wordt omgezet in eiwitten wordt genexpressie genoemd. Cellen kunnen alle stappen van de genexpressie moduleren om precies te bepalen wanneer eiwitten worden gemaakt en hoeveel eiwitten er worden gemaakt, maar de timing en de omvang van de eiwitproductie kunnen verschillen tussen genetisch identieke cellen. De heterogeniteit is te wijten aan stochastische genexpressie, waarbij genen willekeurig kunnen schakelen tussen actief en inactief. Op elk moment kan een gen dus actief zijn in de ene cel, maar inactief in een andere. Deze heterogeniteit in genexpressie, die cellen in staat stelt zich aan te passen, te overleven en te evolueren in steeds veranderende omgevingen, is waargenomen in levende cellen in alle rijken van het leven. Echter, omdat de interne werking van een cel ongelooflijk dynamisch is, is het uitdagend om op nanoschaal de interacties van biologische moleculen en hun rol in de gecoordineerde activatie en expressie van specifieke genen te bestuderen en te begrijpen. In dit proefschrift kijken we met microscopie op het niveau van een enkele cel of een enkel molecuul in levende cellen om te begrijpen wat de drijvende kracht is achter heterogeniteit in genexpressie.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen