Promotie H.R. (Helen) Gosselt

Op 14 oktober 2021 verdedigt H.R. Gosselt haar proefschrift, getiteld: ‘From ‘one size fits all’ to Machine-learning based Prediction of Methotrexate Treatment Response in Rheumatoid Arthritis’.
Promotor

Prof.dr. R. de Jonge

Promotor

Prof.dr. J.M.W. Hazes

Co-promotor

Dr. S.G. Heil

Datum
donderdag 14 okt 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 14 oktober 2021 verdedigt H.R. Gosselt haar proefschrift, getiteld: ‘From ‘one size fits all’ to Machine-learning based Prediction of Methotrexate Treatment Response in Rheumatoid Arthritis’.

Methotrexaat (MTX) is de eerstelijnsbehandeling in rheumatoïde artritis (RA) patiënten. Ondanks de hoge veiligheid van MTX en het gegeven dat het bij de meeste patiënten goed aanslaat, heeft tot 40% van de patiënten geen baat bij het gebruik van MTX en is additionele behandeling nodig met biologische of synthetische medicijnen (biological/targeted synthetic disease-modifying antirheumatic drugs: b/tsDMARD’s). Op dit moment kan de werking van het MTX niet eerder dan 3 tot 6 maanden na de start van de behandeling bepaald worden. Aangezien vroege controle van de ziekteactiviteit leidt tot betere lange termijn uitkomsten, zouden onvoldoende responders van MTX er baat bij hebben om direct vanaf het begin een intensievere behandeling te starten. Om voorafgaand aan de MTX behandeling te bepalen wie er onvoldoende gaat reageren, moeten eerst determinanten/voorspellers van onvoldoende response geïdentificeerd worden. Aan de hand van deze determinanten is gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk waarin MTX alleen wordt voorgeschreven aan patiënten met een hoge kans op een succesvolle respons. Aan patiënten met een lage kans op succesvolle respons op MTX kan de behandeling direct vanaf het begin verzwaard worden met additionele therapie. In het eerste deel van dit proefschrift hebben we epigenetische en metabole determinanten onderzocht voor onvoldoende respons op MTX. In het tweede deel hebben we een eerder ontwikkeld predictiemodel gevalideerd voor onvoldoende respons op MTX bij RA en hebben we het gebruik van machine-learning algoritmen vergeleken met conventionele multivariabele logistische regressie in dergelijke klinische predictiemodellen.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, locatie campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 13.00 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen