Promotie J. (Jens) van de Wouw

Promotor

Prof.dr. D.J.G.M. Duncker

Promotor

Prof.dr. D. Merkus

Co-promotor

Dr. O.E. Sorop

Datum
woensdag 10 feb 2021, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op maandag 14 december 2020 verdedigt J. van de Wouw zijn proefschrift, getiteld: ‘Distinctive Alterations in Microvascular Function Due to Multiple Common Morbidities’.

In het eerste deel van dit proefschrift laten we zien dat suikerziekte en hoog cholesterol kunnen leiden tot veranderingen aan de kleine bloedvaten in verschillende organen, resulterend in hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben we aangetoond hoe suikerziekte en hoog cholesterol de functie van de hartspier aantasten gepaard gaande met veranderingen in genexpressie en eiwitexpressie, terwijl de structuur van het hart onaangedaan was. We hebben aangetoond dat dit vooral de ontspanning van het hart verslechterde. Ook toonden we aan dat deze risicofactoren niet direct resulteerde in een toename van het eiwit von Willebrand factor terwijl factor VIII wel verhoogd was.

In deel 2 van dit proefschrift hebben we aangetoond dat het toevoegen van chronische nierschade dezelfde functionele veranderingen als in deel 1 tot gevolg hadden. Daarnaast zagen we ook dat er structurele veranderingen van het hart plaatsvonden, resulterend in verminderde ontspanning. Naast de verstoorde relaxatie van het hart hebben we ook aangetoond dat de risicofactoren een verstoorde zuurstofbalans in het hart tot gevolg hadden, wat resulteerde in een relatief zuurstof tekort in het hart. Vervolgens hebben we aangetoond dat de functionele veranderingen in de kleine bloedvaten in het hart het gevolg waren van een verminderde relaxatie van de kleine bloedvaten door een verminderde beschikbaarheid van stikstofmonoxide. Als laatste hebben we onderzocht hoe de gecombineerde risicofactoren ook de longvaten aantasten, waardoor er een verhoogde vaatweerstand in de longslagaders ontstaat. Verassend genoeg was dit niet door een verandering in stikstofmonoxide beschikbaarheid maar door toegenomen endotheline 1, een eiwit wat vaatvernauwing tot gevolg heeft.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen