Promotie J. (Jill) de Wit

Promotor

Prof.dr. S.G.M.A. Pasmans

Co-promotor

Dr. V.A.S.H. Dalm

Co-promotor

Dr. J.E.E. Totté

Datum
donderdag 21 jan 2021, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 21 januari 2021 verdedigt J. de Wit haar proefschrift, getiteld: ‘Skin Disorders, Atopic Manifestations and Primary Immunodeficiency Diseases’.

Recente identificatie van nieuwe causatieve genen heeft het spectrum van klinische kenmerken die geassocieerd zijn met PID's verbreed. Patiënten met een PID en niet-infectieuze complicaties worden steeds vaker gediagnosticeerd met kenmerken van immuundysregulatie, waaronder auto-immuniteit, auto-inflammatie, lymfoproliferatie en maligniteiten. Daarom stellen we voor om PID's te beschouwen als immuundysregulatie syndromen in plaats van immuundeficiëntie syndromen. Afhankelijk van de processen, genetische varianten en het aantal en functionaliteit van de betrokken immuuncellen, worden het klinisch beeld gedomineerd door een hogere gevoeligheid voor infecties of een verhoogd risico op auto-immuun of autoinflammatoire manifestaties. In dit proefschrift wordt daarom immuundysregulatie gevisualiseerd als een spectrum met infecties aan de ene kant en auto-immuniteit aan de andere kant van het spectrum. Patiënten met een PID vertonen doorgaans verschillende symptomen binnen dit spectrum, echter dominantie van specifieke manifestaties kan PID-specifiek zijn. Bovendien ondersteunen de resultaten van onze studies de hypothese dat immuundysregulatie ook een rol speelt in de multifactoriële pathogenese van huidaandoeningen en atopie. In zowel CE als andere atopische ziekten kunnen patiënten worden gekenmerkt door een overwegend infectieus fenotype of door een auto-immuun fenotype. Aangezien immuundysregulatie kan resulteren in een diversiteit aan klinische manifestaties binnen dezelfde patiënt, wordt in dit proefschrift een model voorgesteld dat veronderstelt dat er overlap is tussen immuundysregulatie aandoeningen (PID’s, huidaandoeningen en atopie). Onze aanname benadrukt dat meer aandacht zou moeten worden besteed aan de gelijktijdige aanwezigheid van verschillende symptomen gerelateerd aan immuundysregulatie in de klinische zorg. Bijvoorbeeld om (specifieke) huidaandoeningen verder te overwegen als potentieel alarmsignaal voor een onderliggende PID. Daarnaast zouden gen-gerichte en/of proces-gerichte behandelstrategieën, die zijn geregistreerd voor specifieke immuundysregulatie aandoeningen, effectief kunnen zijn bij andere ziekten met klinisch overlappende symptomen waarbij immuundysregulatie een rol speelt.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen