Promotie J. (Jitse) Duijsters

Verandering in interorganisationele samenwerkingsportfolio’s en sociale netwerken in de context van corporate venturing
Promotor
Prof.dr. V.J.A. van de Vrande
Promotor
Prof.dr. J.J.P. Jansen
Promotor
Prof.dr. P.P.M.A.R. Heugens
Datum
woensdag 29 mei 2024, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 29 mei 2024 verdedigt J. Duijsters het proefschrift met de titel: ‘Verandering in interorganisationele samenwerkingsportfolio’s en sociale netwerken in de context van corporate venturing‘

Korte samenvatting van het proefschrift:

De meeste organisaties werken samen met andere organisaties. Deze relaties zijn essentieel voor organisatorische groei en innovatie. Echter zijn deze relaties niet noodzakelijk stabiel; oude relaties komen tot een eind, nieuwe samenwerkingen worden gevormd, en bestaande samenwerkingen veranderen. In deze dissertatie onderzoek ik door middel van drie studies waarom zulke samenwerkingen veranderen, en wat de consequenties daarvan zijn. Ik kies hiervoor de context van corporate venture capital (CVC) syndicaten: bedrijven die samen bedrijfskapitaal in startups investeren. 

In de eerste studie laat ik zien dat de mate waarin een bedrijf corporate venturing doet, een invloed heeft op hoe ze haar startup portfolios managet. Deze portfoliostrategieën hebben een verschillend effect op het financiële en innovatie resultaat. In de tweede studie laat ik zien hoe aangeklaagd worden een negatief effect heeft op het netwerk van een bedrijf. Dit effect verschilt echter per bedrijf, waardoor sommige bedrijven er mee weg kunnen komen. In studie 3 kijk ik naar de consequenties van verandering in netwerken. In een bepaalde mate is verandering positief, maar te veel verandering is net zo slecht als te weinig. Dit effect is afhankelijk van de partners die het bedrijf kwijt is geraakt. 
Door deze studies draag ik bij aan literatuur over corporate venturing, verandering in sociale netwerken, en de donkere kant van samenwerkingen. Ook kan mijn onderzoek managers informeren over het managen van verandering in samenwerkingen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst zijn kinderen onder de leeftijd van 6 jaar niet toegestaan tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen